Drukāt šo lapu
07.03.2014 09:13

Obama mudina Putinu panākt diplomātisku Ukrainas krīzes atrisinājumu

Autors  LETA/BBC
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Obama mudina Putinu panākt diplomātisku Ukrainas krīzes atrisinājumu www.huffingtonpost.com

ASV prezidents Baraks Obama telefonsarunā mudinājis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu rast diplomātisku risinājumu Ukrainas krīzei, ceturtdien vakarā pavēstīja Baltais nams.

Stundu garajā sarunā Krievijas līderis savukārt sacījis, ka Maskavas attiecībām ar Vašingtonu nevajadzētu ciest.

Obama Putinam uzsvēris, ka Krievijas soļi Krimā pārkāpj Ukrainas suverenitāti.

Pastāv risinājums, kas derētu visām pusēm, sacījis ASV prezidents. Tas ietver tiešas Kijevas un Maskavas sarunas, starptautisko novērotāju izvietošanu Ukrainā un Krievijas karavīru atvilkšanu uz viņu bāzēm.

Putins savukārt norādījis, ka ASV un Krievijas "attiecības nedrīkst upurēt individuālu, kaut arī ļoti svarīgu, starptautisko problēmu dēļ", apliecināja Kremlis.

Nepilnas nedēļas laikā šī bija jau otrā Ukrainas problemātikai veltītā Obamas un Putina telefonsaruna.

Krievija kopš pagājušās piektdienas faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas.

Kijeva jebkādus Krimas mēģinājumus rīkot referendumu pasludinājusi par nelikumīgiem, taču tajā pašā laikā Krievijas Valsts domē iesniegts likumprojekts, kas paredz atvieglot kārtību, kādā valstij pievienojamas jaunas teritorijas.

Likumprojekts paredz, ka par pietiekamu aneksijas pamatu uzskatāma "tautas gribas izteikšana", kas, piemēram, izpaudusies referendumā.