Drukāt šo lapu
19.01.2014 21:35

Kijevā izcēlušās sadursmes starp opozīcijas demonstrantiem un miliciju (papildināta)

Autors  LETA/AFP-BBC
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kijevā izcēlušās sadursmes starp opozīcijas demonstrantiem un miliciju (papildināta) www.lb.ua

Kijevas centrā svētdien izcēlušās sadursmes starp opozīcijas demonstrantiem un miliciju, kas laidusi darbā asaru gāzi. Vēlāk iesaistījusies milicijas īpašo uzdevumu vienība "Berkut" ar trokšņa granātām.

Pastiprināta valdības kvartāla apsardze. Parlamenta opozīcijas deputāti aicinājuši protestētājus neatsaukties provokatīviem aicinājumiem doties uzbrukumā Augstākās radas ēkai.

Sadursmju vietā ieradušās ātrās palīdzības automašīnas, tiek ziņots par cietušajiem, bet mediju informācija par notiekošo ir pretrunīga.

Kijevas slimnīcu mediķi, kuriem šobrīd nav darba laiks, tiek aicināti ierasties palīgā kolēģiem. Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka cietuši jau aptuveni 20 tiesībsargāšanas iestāžu darbinieki un četri no viņiem ievainoti smagi. Cietuši arī vismaz desmit protestētāji.

Lai gan Ukrainas galvaspilsētā valda stiprs sals, jau laists darbā ūdensmetējs. Tiesa gan, protestētājus ūdens strūkla pagaidām nav sasniegusi.

Situācija ir nokaitēta. Opozīcijas partijas UDAR līderis, bijušais pasaules čempions boksā Vitālijs Kļičko, iespējams, devies uz sarunām ar prezidentu Viktoru Janukoviču, vēsta "Kommersant".

"Segodnya.ua" ziņo, ka daļa protestētāju mēģinājuši uzbrukt berkutiešiem, cenšoties viņus izraut no kordona, bet citi opozīcijas aktīvisti metušies berkutiešus aizstāvēt, kliedzot "Nesitiet!". Par uzbrukumu tiesībsargāšanas dienestiem Ukrainā draud cietumsods uz laiku no trim līdz septiņiem gadiem.

Pēcpusdienā jau ierosināta krimināllieta par masu nekārtību rīkošanu, par ko draud cietumsods uz laiku līdz 15 gadiem.

Kā paziņojis ukraiņu nacionālistu partijas Visukrainas savienība "Svoboda" ("Brīvība") parlamenta frakcijas vadītājs Oļegs Tjagņiboks, pastāv reāla iespēja, ka demonstrantus tiks mēģināts izklīdināt ar spēku. Viņš aicinājis opozīciju būt vienotai, neļauties emocijām un neatsaukties uz "neizprotamiem aicinājumiem".

Savukārt opozīcijas partijas "Batkivščina" ("Tēvzeme") līderis Arsēnijs Jaceņuks uzsvēris, ka neatbalsta vardarbību, un pieļāvis, ka sadursmes organizētas tīšām, lai beidzot rastu ieganstu izklīdināt opozīcijas atbalstītājus.

"Novaja gazeta" vēstīja, ka nekārtības aizsākuši aptuveni 500 jaunieši no radikālās kustības "Pravij sektor" ("Labējais sektors"). Vairāki citi izdevumi gan dēvē agresīvi noskaņotos protestētājus vienkārši par "nepazīstamiem jauniem cilvēkiem". Viņi pastūmuši malā milicijas kordona autobusu un centušies iesaistīties sadursmē ar iekšējā karaspēka karavīriem, bet vēlāk atkāpušies.

Kļičko kopā ar savas partijas aktīvistiem nostājies starp radikāli noskaņotajiem protestētājiem un iekšējā karaspēka karavīriem, aicinot protestētājus saglabāt mieru, bet tie adresējuši viņam aizskarošas piezīmes un nopūtuši viņu ar ugunsdzēsības putām.

Agresīvās grupas, kas bruņojušās ar nūjām, arī aizdedzinājušas vismaz divus milicijas autobusus un metušas akmeņus un degmaisījuma kokteiļus. Daudziem no viņiem sejas aizklātas ar šallēm vai slēpošanas maskām.

Situācija jau tiek salīdzināta ar 1.decembri, kad pēc valdības atteikšanās parakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību uz mītiņu Kijevas centrā pulcējās aptuveni 800 000 cilvēku, un protestētāju sadursmēs ar drošības struktūrām tika ievainoti vairāk nekā 300 cilvēku.

Šoreiz Kijevas Neatkarības laukumā, neraugoties uz auksto laiku un šonedēļ noteiktajiem pulcēšanās ierobežojumiem, pēc dažādām ziņām, pulcējušies 100 000 līdz 200 000 Ukrainas opozīcijas atbalstītāju.

Protesta akcija dienā sākās mierīgi. Paužot zobgalīgu attieksmi pret šonedēļ noteikto aizliegumu uz demonstrācijām ierasties ķiverēs vai maskās, daudzi galvā bija uzlikuši kastroļus, plastmasas bļodiņas vai puķupodus, citi savukārt aizseguši sejas ar bērniem domātām dzīvnieku maskām.

Kā ziņots, Ukrainas parlaments ar prezidentam Viktoram Janukovičam lojālo deputātu balsīm ceturtdien atbalstīja likumprojektu, kas vērsts uz plašo opozīcijas protestu ierobežošanu, nosakot, ka par sabiedrisko ēku bloķēšanu varēs piespriest līdz pat piecu gadu cietumsodu. Jauno likumprojektu jau parakstījis arī prezidents. Pārkāpējiem draud naudassods vai administratīvais arests.

Savukārt tiesa aizliegusi līdz 8.martam Ukrainas galvaspilsētā rīkot protesta akcijas, kurās tiek izmantota skatuve, skaļruņi, plakāti vai teltis.