Drukāt šo lapu
13.01.2014 16:32

"Costa Concordia" avārijā izdzīvojušie piemin traģēdijas otro gadskārtu ar protestiem

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Costa Concordia" avārijā izdzīvojušie piemin traģēdijas otro gadskārtu ar protestiem www.theatlantic.com

Pieminot otro gadskārtu kopš Vidusjūras kruīza kuģa "Costa Concordia" traģiskās avārijas, vairāki desmiti cietušo pirmdien protestēja pie tiesas nama Groseto, kur tiek tiesāts kuģa kapteinis Frančesko Sketīno.

Protestētāji uzskata, ka kuģa īpašniekam – Eiropas lielākajam kruīza kuģu operatoram "Costa Crociere" – būtu jāuzņemas lielāka atbildība par traģēdiju, kurā dzīvību zaudēja 32 cilvēki.

Kuģa kapteinis apsūdzēts par cilvēku slepkavību bez iepriekšēja nodoma, avarējušā kuģa pamešanu pirms visu cilvēku evakuēšanas un kaitējuma nodarīšanu videi. Tiesas process notiek Groseto, kas ir negadījuma vietai vistuvākā Itālijas pilsēta.

"Uz šiem kuģiem trūkst drošības. Šī tiesa parāda, ka avārijas sistēmas, kurām būtu bijis jāgarantē pasažieru drošība, nestrādāja," norādīja advokāts, kurš pārstāv vairākus avārijā izdzīvojušos.

F. Sketīno, kurš šodien tiesas sēdē nepiedalījās, rakstiski paziņojis, ka izjūt "neizdzēšamu vainu" par notikušo traģēdiju un atrodas "dziļu sēru" stāvoklī.

Kapteinis ir vienīgā persona, kas pašreiz tiek tiesāta par šo avāriju.

Pieci citi apsūdzētie – četri kuģa apkalpes locekļi un "Costa Concordia" krīzes komandas vadītājs Roberto Ferarini – tiesā panāca vienošanos par cietumsodu no viena gada astoņiem mēnešiem līdz diviem gadiem un desmit mēnešiem.

"Costa Crociere" ir uzņēmies daļēju atbildību kā F. Sketīno un notiesāto kuģa apkalpes locekļu darba devējs. Operatoram piespriests samaksāt miljonu eiro lielu sodanaudu.

Džiljo salā, pie kuras 2012. gada 13. janvāra vakarā notika traģiskā avārijā, šodien noturēts piemiņas dievkalpojums un avārijas brīdī – plkst. 22.45 pēc Latvijas laika – atskanēs vietējo zvejas laivu sirēnas.

Kad "Costa Concordia" uzskrēja zemūdens klintij pie Džiljo salas Toskānā, uz tā atradās 4229 cilvēki. Kuģa avārijā dzīvību zaudēja 32 cilvēki.

"Costa Concordia" sver 44 612 tonnas (aptuveni tikpat daudz, cik "Titāniks"), un tas ir 290 metrus garš. Pēc avārijas tas gulēja jūrā, sagāzies uz sāniem pie klintīm, uz kurām uzskrēja.

Septembrī kuģis tika uzsliets peldus stāvoklī, un līdz jūnijam to plānots aizvilkt prom.