Drukāt šo lapu
13.01.2014 13:46

Pērn Dienvidkorejā nonākuši 1500 Ziemeļkorejas bēgļu

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pērn Dienvidkorejā nonākuši 1500 Ziemeļkorejas bēgļu www.newworldorderwar.com

Pērn no Ziemeļkorejas uz Dienvidkoreju atbēguši vairāk nekā 1500 cilvēku, pirmdien Seulā pavēstīja Apvienošanās ministrija.

Vēl pirms pieciem gadiem bēgļu skaits ik gadu bija tuvu pie 3000, tomēr viņu skaits strauji sāka sarukt pēc tam, kad pie varas Ziemeļkorejā 2011. gada decembrī nāca tās pašreizējais vadītājs Kims Čenuns.

2012. gadā bēgļu skaits bija sarucis līdz 1502, savukārt pērn tas bijis nedaudz lielāks – 1516, vēsta ministrija.

Pie varas nākot Kimam Čenunam, Ziemeļkoreja pastiprinājusi robežkontroli, kā arī aktīvāk izvērsusi diplomātisko kampaņu centienos panākt, lai bēgļi no Ķīnas tiktu sūtīti atpakaļ uz izolēto staļinistu valsti.

Vairums Ziemeļkorejas bēgļu vispirms slepeni dodas uz Ķīnu, tad uz kādu tās kaimiņvalsti Dienvidaustrumāzijā un tad uz Dienvidkoreju.

Ķīna parasti ziemeļkorejiešu bēgļus uzskata par nelegāliem ekonomiskajiem imigrantiem un repatriē atpakaļ uz viņu dzimteni, neraugoties uz cilvēktiesību organizāciju kritiku.

Daudziem tad tiek piespriesti bargi sodi. Viņi tiek spīdzināti un nonāk uz ilgiem gadiem cietumā.

Pērn maijā negaidīti deviņi ziemeļkorejieši – pārsvarā padsmitnieki – tika repatriēti atpakaļ uz dzimteni no Laosas, kas iepriekš tika uzskatīta par samērā drošu tranzītvalsti. Šo Laosas soli nosodīja Dienvidkoreja un ASV.

Kopš 1950.–1953. gada kara Dienvidkorejā nonākuši 26 100 Ziemeļkorejas bēgļu. Lielākā daļa bēgļu gaitās devusies pēc 90. gadu lielā bada.