Drukāt šo lapu
09.01.2014 09:22

Krievija bloķē ANO Drošības padomes paziņojumu par situāciju Alepo

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krievija bloķē ANO Drošības padomes paziņojumu par situāciju Alepo http://soschristiansinsyria.files.wordpress.com

Krievija trešdien nobloķējusi ANO Drošības padomes paziņojumu, kurā nosodīti Sīrijas valdības spēku uzbrukumi Alepo, paziņojuši diplomāti.

Šī ir jau otrā reize mēneša laikā, kad Krievija cēlusi iebildumus pret Rietumu centieniem nosodīt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēku uzbrukumus valsts lielākajai pilsētai, kurā kopš 15. decembra dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 700 cilvēku un aptuveni 3000 ir ievainoti.

Palīdzības organizācijas un aktīvisti apgalvo, ka uzlidojumos lidmašīnas šauj raķetes un no helikopteriem tiek mestas ar sprāgstvielām piepildītas mucas.

Reaģējot uz notiekošo, Lielbritānija otrdien nosūtīja pārējām padomes loceklēm preses paziņojuma uzmetumu, kurā nosodīti Sīrijas valdības uzbrukumi civiliedzīvotājiem.

Lai paziņojumu varētu publiskot, tam nepieciešama visu ANO Drošības padomes dalībvalstu piekrišana, bet Krievija iebilda, pieprasot, lai no teksta tiktu izņemtas visas atsauces uz Alepo, atklāja diplomāti, piebilstot, ka rezultātā Lielbritānija atsaukusi tekstu, nevēloties, ka tiek pieņemts "remdens" paziņojums.

Krievija ir viena no galvenajām Asada atbalstītajām un kā ANO Drošības padomes pastāvīgā dalībvalsts ir izmantojusi sava tiesības, lai uzliktu veto trim juridiski saistošām rezolūcijām par Sīriju kopš konflikta sākuma 2011. gada martā.

Decembrī ASV ierosināja pieņemt nesaistošu paziņojumu par situāciju Alepo, bet arī šoreiz Krievija ar saviem iebildumiem to nobloķēja.

Diplomāti norādīja, ka ASV tagad šaubās par jauna paziņojuma izdošanu, ņemot vērā, ka jau pavisam drīz – 22. janvārī – Ženēvā gaidāmas Sīrijas miera sarunas.