Drukāt šo lapu
07.01.2014 13:04

Krievija sāk vienu no lielākajām drošības operācijām olimpiādes vēsturē

Autors  LETA/BBC
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Gatavojoties pēc mēneša gaidāmajām ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos, Krievija otrdien sākusi vienu no lielākajām drošības operācijām olimpiādes vēsturē.

2014. gada ziemas olimpiskās spēles Sočos būs lielākais pasākums Krievijā kopš Padomju Savienības sabrukšanas. Tās norisināsies no 7. līdz 23. februārim.

Vērienīgā sporta pasākuma laikā par drošību gādās aptuveni 37 000 policistu un Iekšlietu ministrijas karavīru. Piekļuve reģionam tiks ierobežota un Melnajā jūrā tiks izvietotas patruļas.

Galvenās bažas rada islāmistu kaujinieku iespējamie uzbrukumi.

Čečenijas bruņoto islāmistu līderis Doku Umarovs mudinājis džihādistus rīkot uzbrukumus Soču olimpiskajām spēlēm, un nesenie pašnāvnieku sarīkotie sprādzieni Volgogradā pastiprinājuši šīs bažas.

"Sākot no 7. janvāra, visas vienības, kas atbildīgas par viesu drošību spēlēs, atrodas kaujas trauksmē," paziņojis Krievijas ārkārtējo situāciju ministrs Vladimirs Pučkovs, piebilstot, ka aizsargātas tiks visas iestādes un tiks iedarbināta novērošanas sistēma, kas bāzēta kosmosā.

Tiek veidotas divas drošības zonas. "Kontrolētajai zonai", kas izveidota olimpisko spēļu norises vietā un ap to, būs ierobežota piekļuve. Tiks ielaisti tikai cilvēki ar biļetēm un identitāti apliecinošiem dokumentiem. Savukārt "aizliegtā zona" būs spēkā citviet Sočos, aptverot plašu teritoriju.

Transporta līdzekļi, kas nav reģistrēti vietējā apgabalā un kam nav speciālās atļaujas, pilsētā netiks ielaisti. Sočos tiks aizliegta arī ieroču, sprāgstvielu un munīcijas pārdošana.

Pēc sprādzieniem Volgogradā, kur 29. un 30. decembrī dzīvību zaudēja 34 cilvēki, Krievijas prezidents Vladimirs Putins pastiprināja drošības pasākumus visā valstī un pats personīgi pārbaudīja olimpisko spēļu objektus.

Pagājušajā gadā Krievijas varasiestādes aizliedza rīkot politiskos protestus Soču ziemas olimpiskajās spēlēs, bet šomēnes Putins šo aizliegumu atcēla.

Kā norādīts rīkojumā, ar olimpiskajām un paralimpiskajām spēlēm nesaistīti mītiņi, demonstrācijas un gājieni var notikt ar nosacījumu, ja tie ir saskaņoti ar Iekšlietu ministrijas vietējam iestādēm, bet to maršruti, dalībnieku skaits un norises laiks jāapstiprina Soču pilsētas administrācijai.

Paralimpiskās spēles norisināsies no 7. līdz 16. martam.