Drukāt šo lapu
07.01.2014 10:37

Rumānijas bijušajam premjeram piespriež cietumsodu par korupciju

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rumānijas bijušajam premjeram piespriež cietumsodu par korupciju www.ghimpele.ro

Rumānijas tiesa pirmdien bijušajam premjerministram Adrianam Nastasem piesprieda četru gadu cietumsodu par simtiem tūkstošu dolāru pieņemšanu kukuļos apmaiņā pret ietekmīgas uzņēmējas iecelšanu augstā valsts amatā.

63 gadus vecais A. Nastase tika atzīts par vainīgu kukuļu pieņemšanā 630 000 eiro apmērā no būvniecības uzņēmējas Irinas Žianu apmaiņā pret viņas iecelšanu par valsts būvdarbu departamenta vadītāju.

Pēc prokuroru teiktā, I. Žianu apmaksāja vairākas A. Nastases un viņa sievas Danielas iepirkšanās tūres Ķīnā no 2002. līdz 2004. gadam. Viņu sapirkto preču pārvadāšanai bija vajadzīgi vairāki konteineri.

I. Žianu arī apmaksāja restaurāciju divās bijušajam premjeram piederošās villās.

A. Nastase tika arī atzīts par vainīgu bijušā Rumānijas konsula Honkongā šantažēšanā, kurš organizēja iepirkšanās tūres. Viņš draudēja nopludināt informāciju, ka diplomāts ir slepenā dienesta aģents.

A. Nastase tiesas sēdē nepiedalījās, kura notika tikai desmit mēnešus pēc viņa iznākšanas no cietuma pēc iepriekšējā sprieduma.

Tomēr viņš pirmdien pats pieteicās policijā, kur tika nekavējoties saslēgts rokudzelžos un aizvests uz cietumu Bukarestes nomalē.

Spriedums ir "šausmīgs, ārkārtīgi netaisnīgs un ir netīra atriebība", pirms ievešanas cietumā žurnālistiem pavēstīja bijušais premjers.

Nastasem 2012. gada jūnijā tika piespriests divu gadu cietumsods par 1,5 miljonu eiro izšķērdēšanu 2004. gada vēlēšanu kampaņai un 2013. gada martā viņš tika atbrīvots pēc divu trešdaļu piespriestā termiņa izciešanas.

Nastase no 2000. līdz 2004. gadam vadīja sociāldemokrātu valdību.