Drukāt šo lapu
30.12.2013 18:03

Sprādzienu Volgogradas trolejbusā sarīkojis uzbrucējs pašnāvnieks; bojāgājušo skaits sasniedz 14

Autors  LETA/AFP-BBC
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Sprādzienu Volgogradas trolejbusā pirmdien sarīkojis uzbrucējs pašnāvnieks, paziņojuši izmeklētāji. Viņu rīcībā esošā informācija liecina, ka sprādzieni Volgogradas dzelzceļa stacijā un trolejbusā ir saistīti un plānoti kopā.

"Sprāgstvielas detonēja pašnāvnieks, un viņa ķermeņa daļas ir atrastas," pavēstīja Izmeklēšanas komiteja.

Eksplozijā trolejbusā izmantotais sprāgstvielu daudzums bijis ekvivalents četriem kilogramiem trinitrotoluola (TNT), un pirmdien izmantotās sprāgstvielas bijušas identiskas svētdien pieredzētajā uzbrukumā izmantotajām, skaidro komiteja.

"Tas apstiprina teoriju, ka abi uzbrukumi ir saistīti. Ir iespējams, ka tie tikuši gatavoti vienuviet," norādīja komitejas pārstāvis Vladimirs Markins.

Tikmēr traģiskajā pirmdienas sprādzienā bojāgājušo cilvēku skaits sasniedzis 14, informēja Krievijas Veselības ministrijas pārstāvis. Iepriekš tika ziņots par 12 bojāgājušajiem, taču, slimnīcā cīņu par dzīvību zaudējot vēl diviem cilvēkiem, upuru skaits palielinājies.

27 pirmdienas sprādzienā ievainotie ārstējas slimnīcās. Izskanējušas bažas, ka upuru skaits vēl varētu kāpt.

Starp cietušajiem ir arī kāds piecus līdz septiņus mēnešus vecs zīdainis, par kura dzīvību ārsti šobrīd cīnās, kā arī grūtniece un divi 16 gadus veci pusaudži.

Reģiona gubernators izsludinājis piecu dienu sēras, pieminot abu uzbrukumu upurus.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins izdevis rīkojumu visā Krievijā pastiprināt drošības pasākumus, bet Volgogradā tiks noteikts īpašs drošības pasākumu režīms.

LETA jau ziņoja, ka Krievijas dienvidu pilsētu Volgogradu pirmdien satricinājis jauns sprādziens.

Sprādziens noticis cilvēku pilnā trolejbusā. Eksplozijas rezultātā trolejbuss pilnībā izpostīts, bet tuvējām ēkām izbiruši stikli. No transportlīdzekļa pāri palicis vien jumta karkass un trolejbusa priekšējā daļa. Sākta kriminālizmeklēšana aizdomās par terorismu, kā arī nelikumīgu ieroču nēsāšanu.

"Plkst. 8.10 (plkst. 6.10 pēc Latvijas laika) Volgogradā trolejbusā numur 15A notika sprādziens. Trolejbuss pilnībā izpostīts," teikts Izmeklēšanas komitejas izplatītajā paziņojumā.

Šis ir jau otrais sprādziens, kas pēdējo divu dienu laikā satricinājis Volgogradu. Svētdien sprādziens nogranda Volgogradas dzelzceļa stacijā, kur gāja bojā 17 cilvēki. Nacionālais pretterorisma dienests apstiprināja, ka sprādzienu dzelzceļa stacijā sarīkojusi pašnāvniece.

Oktobra nogalē pasažieru autobusā Volgogradā uzspridzinājās pašnāvniece, nogalinot sevi un vēl sešus cilvēkus un vairāk nekā 40 ievainojot.

Drošības situācija Krievijas dienvidu reģionos ir nozīmīgs jautājums pirms nākamgad Sočos paredzētajām ziemas olimpiskajām spēlēm.

Volgogradā ieradies Krievijas Federālā Drošības dienesta (FDD) vadītājs Aleksandrs Bortņikovs, aicinot iedzīvotājus būt saprotošiem pastiprinātu drošības pasākumu apstākļos.

"Tas ir nepieciešams," uzsvēra A. Bortņikovs.

Krievijas valsts televīzija ziņo, ka pēc sprādziena Volgogradas trolejbusā daudzi pilsētnieki bailēs no jauna uzbrukuma izkāpuši no autobusiem un trolejbusiem un turpmāko ceļu mērojuši kājām.

"RIA Novosti" ziņo, ka sociālajos tīklos izplatījušās baumas, ka notikuši vairāki sprādzieni, taču vietējās varasiestādes šādu informāciju noliedz.

Svētdien Volgogradā pieredzētais sprādziens bija traģiskākais Krievijā kopš 2011. gada janvāra uzbrukuma Maskavas Domodedovas lidostā, kur tika nogalināti 37 cilvēki.

Medijos izskanējusī neoficiālā informācija liecina, ka svētdien uzbrukumu Volgogradā sarīkojusi dagestāniete Oksana Aslanova, kura bijusi precējusies ar diviem islāmistiem, kas nogalināti sadursmēs ar federālajiem spēkiem.

Spridzinātājas pašnāvnieces Krievijā nereti tiek dēvētas par "melnajām atraitnēm", kuras vēlas atriebt savu tuvinieku nogalināšanu.

Tikmēr izskanējusi arī informācija, ka spridzinātājs pašnāvnieks, kas sarīkojis svētdienas uzbrukumu, iespējams, bijis vīrietis.

Drošības eksperts Pāvels Felgenhauers spriež, ka Volgogradā pieredzētajos uzbrukumos vainojami Ziemeļkaukāza nemiernieki.

"Izskatās pēc Ziemeļkaukāza pagrīdes. Viņi solīja pirms Olimpiādes sarīkot uzbrukumus lielās Krievijas pilsētās. Šķiet, ka viņi izpilda šo solījumu," aģentūrai AFP atzīst eksperts.

Reaģējot uz pieredzētajiem uzbrukumiem, par drošības jautājumiem atbildīgā Maskavas domes amatpersona Aleksejs Majarovs atklāja, ka Krievijas galvaspilsētā pirms Jaunā gada sagaidīšanas svinībām pastiprināti drošības pasākumi.

Medijos izskanējusi informācija, ka Krievijas otrajā lielākajā pilsētā Sanktpēterburgā jau atcelta Jaunā gada uguņošana.