Drukāt šo lapu
26.12.2013 19:58

Laikraksts: ASV sūta uz Irāku raķetes un bezpilota lidmašīnas

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Amerikas Savienotās Valstis sūta Irākai desmitiem raķešu un bezpilota izlūklidmašīnu, lai palīdzētu tai cīnīties pret pēdējā laikā krasi pieaugušo vardarbību, ceturtdien raksta "New York Times".

Pagājušajā nedēļā turp nogādātas 75 augstas precizitātes raķetes "Hellfire", ko iegādājusies Irāka, lai raidītu tās pret kaujinieku nometnēm. Līdz martam paredzēts tai piegādāt arī desmit izlūklidmašīnas "ScanEagle", kas ir savulaik Irākas teritorijā plaši izmantoto lidmašīnu "Predator" mazāka versija.

Laikraksts atsaucas uz avotiem ASV administrācijā, kas uzsvēruši, ka šāda palīdzība bijusi ārkārtīgi nepieciešama, jo "Hellfire" krājumi Bagdādei tikpat kā izbeigušies un pašu irākiešu iespējas operatīvi atklāt "Al Qaeda" kaujinieku atrašanās vietu ir ļoti ierobežotas, bet "gaiss-zeme" tipa raķetes, bezpilota lidaparāti un amerikāņu izlūkošanas dati šo potenciālu varētu jūtami palielināt.

Obamas administrācija Irākas armijai piegādājusi arī trīs izlūkošanas helikopterus, līdz 2014. gada beigām gatavojas piesūtīt 48 nelielos bezpilota izlūklidaparātus "Raven" un rudenī - arī pirmo iznīcinātāju "F-16".

Atbalsta lūgumu cīņā pret kaujiniekiem, kas saistīti ar starptautisko teroristisko organizāciju "Al Qaeda", ASV prezidentam Barakam Obamam pagājušajā mēnesī Vašingtonā izteicis Irākas premjerministrs Nuri al Maliki.

Lai gan vēl pagājušā gada martā Obamas nacionālās drošības padomnieka vietnieks Entonijs Blinkens apgalvoja, ka vardarbības līmenis Irākā ir zemākais visā pēdējā laika vēsturē, šobrīd valstī turpinās lielākais vardarbības uzliesmojums pret karavīriem un civiliedzīvotājiem kopš 2008. gada. Saskaņā ar ziņu aģentūras AFP aplēsēm, kas balstītas uz drošības dienestu un mediķu sniegtajām ziņām, no šā gada sākuma vien Irākā gājuši bojā vairāk nekā 6700 cilvēki.

Kā nesen izteicās ASV valsts departamenta pārstāve Džena Psaki, "Al Qaeda" reģionālais atzars "cenšas pārņemt savā kontrolē teritoriju Irākas iekšienē", apdraudot "plašāku reģionu Tuvajos Austrumos".