Drukāt šo lapu
13.11.2013 00:58

Trakums Venecuēlā: prezidents atļauj "izlaupīt" elektronikas veikalus

Autors  Kasjauns.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Aina, kas pēdējās divas dienas pavērās Karakasas pilsētas veikalos, bija gluži apokaliptiska: cilvēki stiepj no veikaliem ārā televizorus, ledusskapjus, plītis, radio un citas mantas.

Divu dienu garumā šīs preces tiek tirgotas par mākslīgi samazinātām cenām, jo valsts prezidents Nikolā Maduro lika tās samazināt. Faktiski cilvēki šturmē veikalus, lai iepirktos par grašiem. Taču tas nav vis cēls Maduro žests, - apakšā visam, visticamāk, ir viņa politiskie plāni.

"Kasjauns.lv" jau vairākkārt vēstījis par dramatisko ekonomikas situāciju Venecuēlā – tautai akūti trūkst tualetes papīra, cukura, kafijas un citas ikdienā nepieciešamākās lietas, bet inflācija valstī sasniegusi jau 50 procentus. Cenas kāpušas pat par 54 %, kas iedzīvotājus dzen depresijā. Venecuēlas prezidents pirms dažām dienām nāca klajā ar pavēli visiem elektronikas preču veikaliem daudzkārtīgi "nolaist" cenas sadzīves priekšmetiem. Sadarbojoties ar valsts armiju, viņa viedais "antikapitālistiskais" plāns tika realizēts: karavīri burtiski iebruka lielākajos elektropreču tirdzniecības punktos un pavēlēja visu sortimentu tirgot par grašiem. Kas atteicās – tika arestēts. Cietumā Karakasā šobrīd atrodas piecu veikalu īpašnieki, bet tauta savukārt svētlaimē gāza riņķī veikalus un, runājot tieši, tos izlaupīja, nesot ārā visu, ko vajag un ko nevajag.

Šāda prezidenta pavēle saistāma ar gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām un priekšvēlēšanu cīņu. Maduro nemitīgi publiski pauž nosodījumu "buržujiem" un tirgotājiem-spekulantiem, kuri no tā jau nabadzīgās tautas plēšot nost pēdējo ādu, tirgojot preces pārlieku dārgi. Maduro teic, ka "es rūpējos par tautas laimību" un grasās apturēt inflācijas kāpumu šādā veidā – visas cenas precēm samazinot desmitkārtīgi. Izskan informācija, ka elektronikas precēm sekos apavu, apģērbu, automašīnu un rotaļlietu cenu mākslīgs hipersamazinājums. Domājams, ka lētie plazmas televizori bija "pionieris" tālab, lai tauta vairāk kavētos savas valsts izcilajās telenovelēs, nevis raizētos par kafijas un tualetes papīra trūkumu un nodarbinātu prātu ar to, kur gan virzās Venecuēlas politiskā situācija. Dot tautai "lētus" prieciņus ir veids, kā tai "atslēgt" kritisko domāšanu.

Sevišķi skarbs Nikolā Maduro kļuva sestdien, runājot par gaidāmajiem Ziemassvētkiem, paredzēdams, ka "buržuāziskie parazīti" visām svētku precēm cenas uzskrūvēs kosmosā. Faktiski prezidents un viņa pakļautībā esošā armija pieteikuši karu privātajam biznesam valstī.

Maduro ir mirušā Hugo Čavesa izraudzīts sekotājs un sevišķi populārs viņš ir nabadzīgo iedzīvotāju vidū. Ņemot vērā, ka valsts galva piespiedīs cenas nolaist arī citām preču grupām, var paredzēt, ka Maduro atbalstītāju pulks arvien augs, kamēr privātā uzņēmējdarbība pamazām tiek iznīcināta tik autoritatīvā veidā.

Video: Tauta "iztīra" elektronikas preču veikalus