Drukāt šo lapu
15.09.2013 12:15

Interesanti: Ģimene izmet visus "gadžetus" un atgriežas uz dzīvi 1986. gadā

Autors  Kasjauns.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Blērs Makmilans, viņa partnere Morgana Petija un abu divi dēli bija parasta mūsdienīga ģimene no Kanādas, kuras dzīvē liela loma atvēlēta dažādiem tehnikas brīnumiem.

Internets, iPad, aifoni un videospēles bija viņu ikdiena. Taču tad tēvs noteica "gadžetu" moratoriju, un visi kopā viņi tagad dzīvo kā 1986. gadā – tas bija gads, kad piedzima Blērs un Morgana.

Šī foršā četru cilvēku ģimene dzīvo Ontario, Kanādā, un jau kopš aprīļa no savas sadzīves izslēguši visas modernās tehnoloģijas. Viņiem vairs nav mobilo tālruņu, – zvanus ģimene veic no veclaicīga stilīga fiksētā telefona. Aizrāvušies ar savu jauno-veco dzīvesveidu, Blērs Makmilans pat atlaidis ūsas un matus tādā formātā, kādā šis apmatojums bija modē viņa dzimšanas gadā, 1986.

Pāra divi dēli – piecus un divus gadus veci – bija pieraduši siltās vasaras dienās laiku kavēt iPad'ā un videospēlēs, un tēvu šī situācija darīja bažīgu, jo viņa paša bērnībā jaukas dienas tika izmantotas rotaļās pagalmā ar citiem bērniem. Blēra bērnībā izklaides bija fiziskas aktivitātes vienaudžu lokā, un viņam bija ļoti skumji noraudzīties tajā, kā bērnība paiet viņa paša bērniem.

"Es vairs negribēju, lai dēli aug virtualitātē, tāpēc noteicu, ka veselu gadu mūsu mājā nekādi "gadžeti" vairs netiks lietoti. Ar draudzeni aizrāvāmies pat tiktāl, ka sākām arī fiziski izskatīties kā 30 gadus vecā pagātnē, un tas ir baigi jautri," saka Blērs, kurš pats līdz šim arī bijis ciešā kontaktā ar mūsdienu tehnoloģijām un visu, ko tās dod.

Par dzīvesveida maiņu tēvs nolēma arī tāpēc, ka pamanīja bīstamu niansi sava vecākā dēla raksturā. Proti, ciemos atnāca onkulis, kurš lieto "iPhone" tālruni. Zēna acīs šis cilvēks uzreiz asociējies ar vērtīgāku, labāku, veiksmīgāku cilvēku nekā jebkurš cits, faktiski dēls pēc mantas sprieda par cilvēku, un tas satrieca tēvu.

Ģimene pieņēma lēmumu izvākties no līdz šim pierastās komforta zonas: viņi sapakoja kastēs visas tās tehnoloģijas, kuras zog laiku, zog saulainas dienas un pārāk aizrauj. Visi DVD, videospēles, telefoni nu nonākuši mājas pagrabā, lai, iespējams, tiktu atkal lietoti pēc gada. Taču tagad uz gadu Makmilanu ģimenas mājā nav arī interneta pieslēguma.

Viņi lieto senlaicīgu telefonu un arī radio. Kad tas no rīta tiek ieslēgts, dēli nu jau zina, ka laiks rītarosmei, savukārt brīvdienās visa ģimene no rītiem dodas pagalmā uzspēlēt futbolu. Viņiem ir kopīgas brokastis, un fonā neskan televizora bilde. Kad mazie ir mājās no bērnudārza, viņi visbiežāk laukā spēlējas ar suni vai šķirsta bērnu grāmatiņas.

Eksperimentu kanādieši Blērs un Morgana plāno noslēgt nākamā gada aprīlī, un jau tagad viņi uzskata, ka dāvājuši saviem bērniem neaizmirstamu bērnības gadu. Smieklīgais, vecmodīgais tēta vizuālais paskats ir pašu vecāku ideja, kā paspilgtināt savu un bērnu dzīvi, taču īstā jēga ir, viņuprāt, ir tam, ka šāds dzīvesstils atradina no atkarības – arī pats tētis atzīst, ka tehnoloģijām viņa dzīvē bija pārlieku liela loma.