Drukāt šo lapu
21.01.2014 18:20

Straujuma: Prezidents jauno valdību vērtē kā rīcībspējīgu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Straujuma: Prezidents jauno valdību vērtē kā rīcībspējīgu Latvijas Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Andris Bērziņš jauno valdību vērtē kā rīcībspējīgu, šodien pēc tikšanās ar A. Bērziņu žurnālistiem sacīja premjera amata kandidāte Laimdota Straujuma.

L. Straujuma norādīja, ka par katru atsevišķu ministra amata kandidātu netika diskutēts un prezidents neizteica viedokli par konkrētiem cilvēkiem.

Prezidents izteicis savu viedokli par valdības deklarāciju, un konceptuālu iebildumu viņam neesot bijis. L. Straujuma piebilda, ka "konstruktīvā gaisotnē" pārrunāti jaunās valdības prioritārie darbi.

Rītdienas parlamenta sēdē, kura tiks lemts par jaunās valdības apstiprināšanu, L. Straujuma rēķinās ar deputātu balsu vairākumu.

Šī koalīcija veidota ar domu, lai pēc vēlēšanām tā līdzīgā sastāvā varētu turpināt darbu, tāpēc valdības deklarācijā daži ir "pārejošie punkti".

L. Straujuma pauda, ka viņai "ir ļoti pragmatisks darba stils", tāpēc viņa sekos, lai iecerētie darbi virzītos uz priekšu un tiktu sasniegts rezultāts.

Taujāta, cik neatkarīga viņa būs savā darbībā, L. Straujuma skaidroja – koalīciju veido vairākas partijas, kuru intereses nepieciešams saskaņot.

Premjera amata kandidāte neatklāja sava biroja sastāvu, tomēr norādīja, ka tajā darbosies arī vairāki cilvēki, kuri nav saistīti ar politiku un nav partiju biedri.

Kā ziņots, nākamo valdību veidos pašreizējās koalīcijas partijas – "Vienotība", Reformu partija (RP), nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kā arī seši pie frakcijām nepiederošie deputāti –, pieaicinot "Zaļo un zemnieku savienību".

"Vienotību" nākamajā valdībā pārstāvēs premjere L. Straujuma, kā arī veselības ministre Ingrīda Circene, par izglītības un zinātnes ministri kļūs Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Ina Druviete, tāpat darbu jaunajā valdībā turpinās pašreizējais finanšu ministrs Andris Vilks. "Vienotība" un pie frakcijām nepiederošie deputāti nākamajā valdībā saglabās atbildību par Satiksmes ministriju, ko turpinās vadīt pašreizējais satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK darbam jaunajā valdībā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatā izvirzīja pašreizējo nacionālās apvienības Saeimas frakcijas vadītāju Eināru Cilinski, savukārt tieslietu ministres pienākumus pildīs Rīgas domes nacionālās apvienības frakcijas vadītāja Baiba Broka, bet kultūras ministres amatā turpinās darboties pašreizējā ministre Dace Melbārde.

L. Straujumas valdībā Zemkopības ministriju plānots uzticēt vadīt "Zaļo un zemnieku savienības" pārstāvim, Saeimas deputātam un bijušajam ministram Jānim Dūklavam, Labklājības ministriju – parlamentārietim un bijušajam ministram Uldim Augulim (ZZS), bet Aizsardzības ministriju – deputātam un bijušajam ministram Raimondam Vējonim (ZZS).

Savus amatus jaunajā valdībā varēs saglabāt arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP). Savukārt Ekonomikas ministriju vadīs pašreizējais izglītības un zinātnes ministrs ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Saeimas balsojums par jaunā Ministru kabineta apstiprināšanu plānots trešdien, 22. janvārī.