Drukāt šo lapu
15.01.2014 13:00

Slimnīcās nonākuši pirmie trīs gripas slimnieki

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Slimnīcās nonākuši pirmie trīs gripas slimnieki arhīvs

Aizvadītajā nedēļā pie ģimenes ārstiem vērsušies šajā sezonā pirmie pieci gripas slimnieki, bet slimnīcās ārstējas trīs ar gripu hospitalizēt pacienti, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie gripas un augšējo elpceļu vīrusu monitoringa dati par janvāra otro nedēļu.

Pagājušās nedēļas laikā strauji pieaugusi arī pacientu vēršanās pie ģimenes ārstiem citos akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) gadījumos, tie bijuši vidēji 784 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Lai arī saslimšana ar AAEI ievērojami palielinājusies, tā joprojām ir zemāka nekā reģistrēta attiecīgajā laika periodā pēdējās divās gripas sezonās.

SPKC monitoringa dati liecina, ka augstākā saslimstība reģistrēta bērniem vecuma grupā līdz četriem gadiem un no pieciem līdz 14 gadiem. SPKC epidemiologi prognozē, ka gripas plašāka izplatība gaidāma janvāra beigās, informēja SPKC pārstāve Anete Vilciņa.

SPKC joprojām aicina riska grupu iedzīvotājus potēties pret gripu, lai izsargātos no saslimšanas, kā arī smagām gripas vīrusa komplikācijām – pneimonijas, sirds un plaušu slimību paasinājumiem un citiem smagiem veselības stāvokļiem, kas jāārstē slimnīcā.

Iedzīvotājiem, kuri ietilpst paaugstināta riska grupā, valsts gripas vakcīnu kompensē 50 procentu apmērā. Tie ir iedzīvotāji, kas vecāki par 65 gadiem, grūtnieces, iedzīvotāji, kuri slimo ar hroniskām plaušu, kardiovaskulārām, vielmaiņas, nieru slimībām un imūndeficītu, kā arī iedzīvotāji, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju, bērni vecumā no 6 līdz 23 mēnešiem, bērni līdz 18 gadu vecumam, kuri ilgstoši saņem terapiju ar "Ac.acetylsalicylicum".

Ja vakcinācija nav iespējama vai nav vēlama, SPKC aicina ievērot citus profilakses pasākumus, tostarp ievērot personīgo higiēnu – bieži mazgāt rokas, klepojot vai šķaudot lietot vienreizlietojamās salvetes un tamlīdzīgi. Tāpat svarīgi ievērot veselīgu dzīvesveidu, piemēram, ēdienkartē iekļaut svaigus dārzeņus un augļus, uzturēties svaigā gaisā, vēdināt telpas, izvēlēties laika apstākļiem piemērotu apģērbu.