Drukāt šo lapu
13.01.2014 11:27

Zatlers: Šī nebūs pēctecības valdība, tā tiek veidota nekā nedarīšanai

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Topošā valdība nebūs pēctecības valdība, tā "tiek veidota nekā nedarīšanai", - intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" sacīja viens no Reformu partijas dibinātājiem, eksprezidents Valdis Zatlers. Šajā valdībā ir izteikti centieni aizvietot labi strādājošus ministrus.

Zatlers uzsvēra, ka šī valdība tiek veidota dažu mērķu sasniegšanai. "Paskatāmies, ZZS vēlas iegūt VARAM," minēja Zatlers, komentējot, ka tas ZZS ir nepieciešams, lai varētu novirzīt Eiropas Savienības līdzekļus "saviem" novadiem, kā arī risinātu Ventspils mēra Aivara Lemberga (Latvijai un Ventspilij) un VARAM tiesvedības procesu. Zatlers kā pozitīvu iezīmi minēja, ka premjera amata kandidāte Laimdota Straujuma (V) pašlaik turas pretī iecerei VARAM nodot ZZS rīcībā.

Eksprezidents joprojām meklējot atbildi uz jautājumu, kāpēc demisionējis Valdis Dombrovskis. "Kaut kādi mistiski stāsti par to, ka kaut kas nav stabils," sacīja Zatlers, komentējot intervijās ar pašreizējo prezidentu Andri Bērziņu un premjera amata kandidāti Straujumu izskanējušo argumentus.

Zatlers nepiekrīt izteikumiem, ka RP būtu pārkāpusi agrāk noteiktās "sarkanās līnijas", "nevienu no partijas 10 principiem neesam nodevuši. "Sarkanās līnijas" tika vilktas pret oligarhiem, nevis partijām," skaidroja Zatlers.

Viņaprāt, pašreizējā valdības veidošanas procesā varbūt atklājas patiesā partiju saikne ar oligarhiem. "Pie sarunu galda par valdības veidošanu sēdējā interesanta kompānija - ZZS, [Saeimas priekšsēdētāja Solvita] Āboltiņa (V), ["Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars] Zaķis," piebilda RP dibinātājs, piebilstot, ka darbs topošajā valdībā nozīmē cīņas turpināšanu pret esošo sistēmu. "Ja reiz Valsts prezidents un "Vienotība" tā [par ZZS iesaistīšanu jaunajā valdībā] ir lēmusi, nāksies cīnīties ar iekšējo opozīciju," sacīja Zatlers.

Jau ziņots, ka topošās koalīcijas partijas šodien plkst.11 valdības ēkā turpinās diskusijas par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā. Potenciālie valdības partneri šodien sniegs savu viedokli par Straujumas otro piedāvājumu ministriju sadalei.

Saskaņā ar šo piedāvājumu RP saglabātu atbildību par Ārlietu, Iekšlietu un Ekonomikas ministriju. Savukārt citas diskusijas izraisījušās ministrijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadība tiktu nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK). RP šādu piedāvājumu vērtē kā likumsakarīgu un nevēlas izmaiņas ministriju sadalījumā.

Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) saskaņā ar Straujumas piedāvājumu tiktu Izglītības un zinātnes ministrija, Labklājības ministrija un Zemkopības ministrija, kā arī parlamentārā sekretāra amats Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Savukārt VL-TB/LNNK bez VARAM piedāvāts uzņemties atbildību par Tieslietu ministriju un Kultūras ministriju, kā arī, iespējams, parlamentārā sekretāra amatu Labklājības ministrijā. LM parlamentārā sekretāra amata piedāvāšana ir atbilstoša arī VL-TB/LNNK ieinteresētībai demogrāfijas jautājumos.

Nacionālo apvienību apmierina patlaban piedāvātais modelis atbildības sfēru sadalei jaunajā valdībā, tomēr nacionālā apvienība būtu gatava diskutēt arī par citiem modeļiem.

Savukārt partija "Vienotība" saglabātu atbildību par Veselības ministriju, Aizsardzības ministriju un Finanšu ministriju, kā arī Satiksmes ministriju kopā ar Saeimas neatkarīgajiem deputātiem jeb tā saukto "Olšteina sešinieku".