Drukāt šo lapu
10.01.2014 12:48

Juriste lūdz sākt kriminālprocesu pret Nilu Ušakovu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Juriste lūdz sākt kriminālprocesu pret Nilu Ušakovu Rīgas dome

Piektdien juriste Ieva Brante vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Ģenerālprokuratūrā ar rakstisku iesniegumu, lūdzot sākt kriminālprocesu pret Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu.

Juriste aicina izvērtēt iesniegumā minētos faktus par sabiedrības maldināšanu, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un Rīgas pašvaldības budžeta izsaimniekošanu.

Iesniegumā I. Brante raksta par to, ka Rīgas domes vairākkārt pieņemtie saistošie noteikumi par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta biļešu cenu diferencēšanu pagājušā gada 7. oktobrī, 8. novembrī un 17. decembrī joprojām nav stājušies spēkā, jo neviens no tiem nav publicēts, turklāt Rīgas dome nekādā veidā nav reaģējusi uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atzinumu, ka šie lēmumi ir prettiesiski.

Juriste norāda, ka saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 45. pantu, ja saņemts VARAM atzinums, kurā pamatots Rīgas domes saistošo noteikumu prettiesiskums un Rīgas dome tam piekrīt, tā precizē saistošos noteikumus un publicē tos. Savukārt, ja Rīgas dome nepiekrīt atzinumam, tad savā lēmumā sniedz atbilstošu pamatojumu un publicē saistošos noteikumus "Latvijas Vēstnesī".

Tātad noteikumi bija jāpublicē jebkurā gadījumā, neatkarīgi no tā, vai dome tiem piekrīt vai nepiekrīt. Kopš VARAM atzina Rīgas domes saistošos noteikumus par prettiesiskiem, ir pagājušas 20 dienas. Rīgas dome nav publicējusi šos noteikumus. Saistošo noteikumu pieņemšana nenozīmē, ka tie ir stājušies spēkā.

"Rīgas mērs N. Ušakovs apzināti maldina Latvijas iedzīvotājus par šo noteikumu spēkā stāšanos un reklamē tos, aicinot Latvijas iedzīvotājus pieteikties rīdzinieku kartei. Šīs nelikumīgās biļešu cenas reklāmas tiek apmaksātas no Rīgas domes budžeta, tāpat kā nelikumīgās rīdzinieku kartes," skaidro I. Brante.

Viņa arī norāda, ka Rīgas mērs acīmredzot apzināti jauc privāto un publisko tiesību principus: privāto tiesību princips ir "atļauts viss, kas nav aizliegts", bet publisko tiesību princips ir "atļauts ir tikai tas, kas ir noteikts ar tiesību normu". Ja N. Ušakovs kā privātpersona drīkst darīt visu, kas nav aizliegts, tad kā Rīgas domes priekšsēdētājs viņš nedrīkst pamatot savu rīcību ar to, ka likums viņam neaizliedz rīkoties tā vai citādi. Kā Rīgas domes priekšsēdētājam, N. Ušakovam jārīkojas atbilstoši un saskaņā ar likumu un precīzi tas jāpilda.

Pērn nogalē VARAM atzina par prettiesiskām vairākas normas Rīgas domes noteikumos par diferencētu biļešu cenu sabiedriskajā transportā un pieprasa tās atcelt. VARAM secinājusi, ka, nosakot diferencētu maksu par sabiedrisko transportu, ir pārkāpts cilvēku vienlīdzības princips, kas ir viena no cilvēku pamattiesībām. Šis princips liedz valsts institūcijām izdot tādas normas, kas bez saprātīga pamata pieļauj atšķirīgu attieksmi pret personām, kuras atrodas vienādos apstākļos.