Drukāt šo lapu
03.01.2014 16:58

Tiesa noraida lūgumu par bezmaksas apraides konkursa rezultātu apturēšanu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Administratīvā rajona tiesa šodien noraidījusi SIA "Televīzijas kanāls "Pro100TV"" ("Pro100TV") lūgumu apturēt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumus konkursos par sabiedriskā pasūtījuma daļas nodošanu komerciālajām televīzijām, kas nodrošinās bezmaksas virszemes apraidi visā Latvijā.

NEPLP bija izsludinājusi trīs konkursus, lai nodrošinātu informatīvi dokumentālo, reģionālās tematikas, kā arī bērnu un jauniešu raidījumu veidošanu komerciālos medijos bezmaksas apraidē. Konkursos bija pieteikušies seši pretendenti, kas iesniedza septiņus pieteikumus.

Konkursā par informatīvi dokumentālo raidījumu veidošanu uzvarēja AS "TV Latvija", kas nodrošina kanālu "Rīga TV24", konkursā par bērnu un jauniešu programmas veidošanu uzvarēja SIA "Ogres televīzija", kas nodrošina kanālu "OTV", bet konkursā par reģionālā satura veidošanu uzvarēja SIA "Vidzemes televīzija", kas nodrošina kanālu "Re:TV".

Kā aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdējas palīdze Ilze Cercene, lai gan tiesa bija nolēmusi izskatīt pagaidu aizsardzības lūgumu pēc iespējas īsākā laikā un arī aicināja NEPLP līdz šodienai neslēgt līgumus ar konkursu uzvarētājiem, šīs dienas lēmumā tiesa konstatēja, ka NEPLP 2. janvārī jau ir noslēgusi līgumus ar konkursu uzvarētājiem.

Līdz ar to pārsūdzētie lēmumi ir izpildīti un zaudējuši spēku. Tiesa atzina, ka, skatot lietu pēc būtības, tā vairs nevarēs lemt par pārsūdzēto lēmumu atcelšanu, bet gan tikai veikt to tiesiskuma pārbaudi. Tāpat tiesa nevar lemt arī par pārsūdzēto lēmumu darbības apturēšanu, jo nav iespējams apturēt tāda lēmuma – administratīvā akta – darbību, kas reāli vairs nepastāv, jo ir izpildīts.

Tiesa secināja, ka gadījumā, ja, izskatot lietu pēc būtības, pārsūdzētie lēmumi tiks atzīti par prettiesiskiem, pieteicēja šajā lietā var pretendēt tikai uz iespējamu zaudējumu atlīdzināšanu.

Lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 14 laikā no lēmuma pieņemšanas dienas, iesniedzot blakus sūdzību Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā.

Jau ziņots, ka pieteikumu tiesā iesniedza "Pro100TV". Sākotnēji pieteikums tika iesniegts par visiem trim konkursiem, bet pēc tam tika atsaukta prasība attiecībā uz konkursu par reģionālā satura nodrošināšanu.

Kā atbildētājs lietā pieaicināta NEPLP. Savukārt konkursa uzvarētājiem "TV Latvija", "Ogres Televīzija" un "Vidzemes televīzija" noteikts trešās personas statuss.