Drukāt šo lapu
27.12.2013 12:27

Aicina nepiemērot līgumsodus ātro kredītu ņēmējiem, kuru maksātspēja netika pienācīgi izvērtēta

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa nosūtījuši vēstuli ātro kredītu kompānijām un tos pārstāvošajām asociācijām, aicinot nepiemērot līgumsodus gadījumos, kad patērētāju maksātspēja nav izvērtēta vai tā izvērtēta nepietiekami.

"Protams, ikvienam cilvēkam, ņemot kredītu, pašam arī ir jāapzinās sava spēja kredītu atmaksāt. Tomēr kredītu devējiem ir pienākums objektīvi un rūpīgi izvērtēt klientu maksātspēju, lai pēc iespējas novērstu situācijas, kad patērētāju rīcībā nav pietiekamu ienākumu kredītsaistību pildīšanai. Diemžēl arvien biežāk saņemam patērētāju sūdzības par ātro kredītu kompāniju darbību, kuras nav izvērtējušas cilvēku reālo maksātspēju. Par šiem gadījumiem atbildība jāuzņemas arī pašām kompānijām, nepiemērojot līgumsodus vai nevēršot citas sankcijas pret cilvēkiem, kuri nespēj šīs saistības nokārtot laikā," ar savas preses sekretāres Daigas Grūbes starpniecību pavēstījis ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Kā kliedzošākos piemērus no saņemtajām sūdzībām Ekonomikas ministrija min gadījumus, kad patērētājam, kura ikmēneša ienākumi nepārsniedz Ls 130, ir izsniegti vairāk par 10 kredītiem, vai patērētājam, kura ikmēneša ienākumus veido invaliditātes pensija Ls 60 apmērā, ir izsniegts kredīts Ls 350 apmērā. Tāpat Patērētāju tiesību aizsardzības centrā ir vērsies iedzīvotājs, kuram nav nekādu ienākumu, jo ir bezdarbnieks un nav citu nodrošinājumu, bet viņam ir izsniegts kredīts Ls 300 apmērā.

"PTAC jau iepriekš ir aicinājis nebanku kredītdevējus nākt klajā ar patērētājiem labvēlīgiem risinājumiem, uzņemoties atbildību par savas prakses radītajām negatīvajām sekām. Tomēr šogad esam saņēmuši jau 63 sūdzības. Analizējot saņemtajās sūdzībās sniegto informāciju, ir secināms, ka kredīta devējs vairākos gadījumos ir piešķīris kredītu, pienācīgi nepārliecinoties par patērētāja spēju kredītu atmaksāt. Tā kā PTAC turpina saņemt sūdzības par šādu parādu atgūšanu, kam papildus piemērotas soda sankcijas, kredītdevēju līdz šim piedāvātie risinājumi seku likvidēšanai acīmredzot nav pietiekami efektīvi un nozares darbības nenodrošina pietiekamu patērētāju interešu aizsardzību," norāda PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa.

Nenoliedzot patērētāju atbildību pašiem izvērtēt savu spēju kredītu atmaksāt un aizņemties atbildīgi, jāņem vērā, ka patērētājs ir mazāk aizsargātā līgumslēdzēja puse un nav profesionālis kreditēšanas jomā, līdz ar to ne vienmēr izprot savas saistības un iespējamās sekas. Ekonomikas ministrija un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs uzskata, ka arī kredītu devējiem ir jāuzņemas atbildība par radītajām negatīvajām sekām, izsniedzot ātros kredītus bez pienācīgas maksātspējas izvērtēšanas, un jāsper solis pretim patērētājam, pārskatot līguma nosacījumus.

Tāpēc Ekonomikas ministrija un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs aicina kredītu devējus nepiemērot pret patērētājiem, kuru maksātspējas izvērtēšana notikusi virspusēji, līgumsodu, kā arī nepielietot citus līdzekļus, kuri palielina patērētāja kredīta pamata summas maksājumus, gadījumos, kad patērētāju maksātspēja nav izvērtēta vai izvērtēta nepietiekami.