Drukāt šo lapu
22.12.2013 22:32

Endziņš: Realitātē "ekonomiskā izrāviena" vietā vērojama stagnācija

Autors  Nozare.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Lai arī Nacionālā attīstības plāna virsmērķis ir "ekonomikas izrāviens", tomēr realitātē novērojama stabila stagnācija, jo ne 2014. gada valsts budžeta priekšlikumi, ne kas cits neliecina par straujāku izaugsmi tuvākajos gados, vērtējot 2013. gadu, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Viņš norādīja, ka 2013. gadā Latvija jau trešo gadu pēc kārtas var lepoties ar straujāko iekšzemes kopprodukta pieaugumu Eiropas Savienībā (ES), taču kopējais labklājības līmenis mūsu valstī ir ceturtais zemākais ES. "Savukārt, raugoties uz Latvijas uzņēmējdarbības vides konkurētspēju, mūsu pozīcijas starptautiskajos reitingos ir vājākās pat Baltijas mērogā," uzsvēra J. Endziņš.

Vērtējot 2013. gadu, LTRK vadītājs atzīst, ka Latvija ir nonākusi "demogrāfiskā bedrē", jo dabiskais iedzīvotāju skaita pieaugums vēl aizvien ir ar mīnusa zīmi, bet emigrācija, arī darbaspējas vecuma iedzīvotāju plūsma uz ārvalstīm, nav apturēta.

Pēc viņa teiktā, aizvien nav Latvijas nodokļu politikas pamatnostādņu, turklāt šogad tika lauzts uzņēmējiem dotais solījums samazināt darbaspēka nodokļu apmēru par diviem procentpunktiem, lai gan šis solījums pat bija nostiprināts ar likuma spēku. "Šāds solis mazina uzņēmēju tiesisko paļāvību izpildvarai," piebilda J. Endziņš.

LTRK valdes priekšsēdētājs arī norādīja, ka valsts nākamā gada budžeta izstrādē bez dialoga ar uzņēmējus pārstāvošajām organizācijām, neraugoties uz to iebildumiem, tika ieviesti jauni nodokļi – subsidētās elektroenerģijas nodoklis, akcīzes nodoklis autogāzei un ostas nodoklis. Tāpat bez viedokļu apmaiņas ar uzņēmējiem tika paaugstinātas esošo nodokļu un nodevu likmes, piemēram, mikrouzņēmumu nodoklis, tiek paredzēts obligāts maksājums, kas veicams mazo kapitālsabiedrību valdes locekļiem.

Tāpat LTRK ieskatā vāji vērtējams ēnu ekonomikas un kontrabandas preču aprites samazinājums. Līdz ar to nodokļu ieņēmumi tiek palielināti no legāli, nevis ēnu ekonomikā un nelegāli strādājošajiem uzņēmējiem.

"Trūkst strukturālu reformu izglītības sistēmā un zinātnē, darba tirgus pieprasījumā balstītas tālākizglītības un duālās izglītības. Tiesu sistēmas darbības efektivitāte nav uzlabojusies. Arī Eiropas Savienības fondu finansējuma apguve norit gausi, kas rada bažas zaudēt šīs investīcijas uzņēmējdarbībai nozīmīgu lielo infrastruktūras attīstības projektu īstenošanā," stāstīja J. Endziņš.

Tiesa, LTRK vadītājs arī uzsvēra, ka 2013. gadā tika pieņemti vairāki biznesam draudzīgi un ilgi gaidīti lēmumi, piemēram, par 1 % samazināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis un līdz ar to darbaspēka nodokļu slogs kopumā, tika radīti priekšnoteikumi, lai piebremzētu strauju elektroenerģijas cenu kāpumu uzņēmumiem, izveidojot obligātā iepirkuma komponentes fondu. Visbeidzot, valsts budžeta izstrādē netika apstiprināta dabas resursu nodokļa piemērošana drukātajiem reklāmas materiāliem.