Drukāt šo lapu
21.12.2013 15:54

Sudraba Dombrovski sauc par vāju vadītāju, Repši – par ne pārāk normālu, Ušakovu un Šleseru – par alkatīgiem

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Bijusī Valsts kontroliere Inguna Sudraba, kura īsi pēc Zolitūdes traģēdijas nāca klajā ar paziņojumu par tautas kustības veidošanu, kas varētu pāraugt politiskajā partijā, daudzus Latvijas redzamākos politiķus uzskata par alkatīgiem vai ne pārāk normāliem.

I. Sudrabas ļoti kritiskais skatījums uz Latvijas politiku iezīmējies intervijā LTV raidījumam "Aizliegtais paņēmiens", kas ar topošo politiķi runājis, izmantojot fiktīvu personu, kas I. Sudrabai stādījās priekšā kā ārzemēs studējošu latviešu jauniešu kustības vadītājs, kurš vēlas viņas padomu.

I. Sudraba sarunā uzbūrusi Latvijas politikas aizkulišu visdrūmākās ainas – parastie cilvēki tajā nevienu neinteresējot, visu diktējot šauras interešu grupas, nevienam nekas neesot svēts, bet viņa gribot to visu mainīt, tikai kā – īsti nezinot, taustoties un tāpēc ar daudziem tagad runājoties. Viņa atzinusi, ka tautas kustība nevar vadīt valsti – vajagot komandu, kas visas idejas saliktu kopā un mērķtiecīgi tās realizētu. Kas varētu būt viņas sabiedrotie, I. Sudraba atbildi neesot sniegusi, taču ar esošajiem politiskajiem spēkiem viņa nesadarbošoties.

"Varbūt tā izpratne, kā to darīt, ir atšķirīga, bet, ja to savieno kopā, tās cilvēku iniciatīvas, ja to cilvēku kustību vai tautas kustību – viņu jau vienalga vajag. Nu lai viņa pastāvīga tāda būtu. Lai aizvien vairāk aktīvi cilvēki domātu, dotu savas idejas," teikusi I. Sudraba, "bet kā no šī te izaudzēt tādu cilvēku grupu, kuri tad ir gatavi startēt arī Saeimas vēlēšanās, veidot tādu politisku apvienību varbūt no kaut kādām tur citām reģionālām partijām arī tādi sakarīgi cilvēki, kas uz zemes stāvoši un saprot, ka valstī kaut kas jāmaina, ka viņi nevar arī savos reģionos neko izmainīt."

I. Sudrabas skatījumā, "Vienotība" Latvijai nav nekāds glābiņš, bet demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis neesot nekāds valsts vadītājs. "Kāpēc viņu sauc par grāmatvedi – nu viņš ir grāmatvedis pēc zināšanām un profesijas. Viņš dzīvē nekad neko nav vadījis. Viņš arī tagad lietas nevada. Kāpēc varbūt cilvēkiem ir pozitīvs iespaids? Ir daļa cilvēku, kuri, ja sevi asociē ar otru cilvēku, viņiem liekas, ka viņš ir ļoti labs. Bet tev vajag pavisam cita mēroga un domāšanas cilvēku, ja vajag vadīt valsti. [..] Dombrovskim interesē tikai viņa individuālā karjera. Pareizo ķeksīšu atķeksēšana, lai tiktu Briselē. [..] Viņš nav tas cilvēks, kas būtu mantkārīgs, bet tajā pašā laikā pasaule ir tik ļoti maza. Tas, kas tur notiekot, viņam ir tāda padomniece Bukane, kas ir viņa sievas draudzene, tā savāc to, kas ir paredzēts viņam un aiznes sievai. Aiznes sievai!"

Tikko dibinātās partijas "Latvijas attīstībai" līderi Einaru Repši viņa nosaukusi par ne pārāk normālu cilvēku, piedēvējot viņam pat konkrētu diagnozi. "Kad viņš kļuva par premjeru 2002. gadā, pirmo reizi, kad "Jaunais laiks" ienāca politikā un viņš uzvarēja, es godīgi tev teikšu, pat interesējos pie politiķiem – kā ar tādiem cilvēkiem var strādāt, nu, kā viņi domā. Jo es redzēju, ka tas ir kaut kas vājprātīgs. Tās idejas kaut kādas pilnīgi garām. Tu mēģini ar cilvēku normāli runāt, stāstīt savu viedokli, nu, ka tevi nedzird. Viņš dzīvo savā pilnīgi personīgā pasaulē. Viņam nav nekādas nojēgas, kas notiek ārpus. Viņš var uzstāties tā kaismīgi, ar labām oratora spējām un visu pārējo. Bet ir cilvēki, kas ir partija, tur tas Titavs, tie, kas lietas "kruķī", kārto. Viņi ir ciniski pateikuši, ka viņiem interesē tikai kādas septiņas līdz deviņas balsis, lai būtu viņiem "zelta akcija", ar ko tirgoties. Neinteresē tur nevienam valsts!"

Arī ar politikā atkal ienākošo Aināru Šleseru I. Sudrabai neesot pa ceļam, jo viņš esot pārāk alkatīgs, bet uz neseno tikšanos Rīgas kafejnīcā, ko fiksējuši masu mediji, viņa aizgājusi vien tāpēc, ka viņa tiekoties ar daudziem un viņas viedokli gribējis zināt partijas "Vienoti Latvijai" toreizējais vadītājs Mareks Zeltiņš. Viņš esot organizējis satikšanos, par A. Šlesera klātbūtni viņa esot uzzinājusi tikai vēlāk, bet atrādīšanu televīzijā, pēc I. Sudrabas domām, apzināti esot noorganizējis Druvis Skulte. "Šleseram būtībā varbūt ir interese, lai būtu tā ekonomiskā aktivitāte, un tā ir tāda patiesa interese, bet nu ir arī tik daudz tā savtīguma. Nav tādi līdz galam godīgi cilvēki. Tajā pašā laikā, protams, tā viņa enerģija un griba izdarīt ir vairāk nekā par visiem pārējiem kopā. Bet nu viņam ir arī tā sava filozofija: 50 man, 50 citiem."

Savukārt "Saskaņas centra" vadītāju Nilu Ušakovu Sudraba nodēvējusi par tukšu, alkatīgu un patmīlīgu. "Viņš ir tukšs, absolūti. Tukšs, alkatīgs, patmīlīgs. Nu atkal, nevienu es neaprunāju, Dievs man piedos. Bet "Saskaņas centrs" nav nekas cits kā tikai naudas projekts, ir tikai naudas attiecības starp cilvēkiem. [..] Un paši viņi saka – Ušakovs viņiem neko nenozīmē. Tikmēr, kamēr viņiem ir iespēja pelnīt, būt kaut kādos amatos, vēl kaut kas, viņi ir kopā. Tikko tur kaut kas ar viņu notiks vai izjuks, tur vairs nebūs nekāda "Saskaņas centra". Tur nav ne ideoloģijas, nav ne partijas. [..] Tādam Ušakovam, Urbanovičam nospļauties ta par krieviem, ta par latviešiem. Tas vienkārši tiek ekspluatēts."