Drukāt šo lapu
21.12.2013 01:08

Decembrī samazinājies SC reitings; pieaugusi "Vienotības" un VL-TB/LNNK popularitāte

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Politiskā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) joprojām ir populārākais politiskais spēks Latvijā, tomēr tās reitings decembrī samazinājās par 3,2 procentpunktiem, liecina "Latvijas faktu" aptaujas rezultāti.

SC decembrī bija gatavi atbalstīt 17,8 % pilsoņu.

Otrais populārākais politiskais spēks ir "Vienotība", un par to decembrī bija gatavi balsot 13,6 % respondentu, kas ir par 2,2 procentpunktiem vairāk nekā novembrī. Savukārt "Zaļo un zemnieku savienību" būtu gatavi atbalstīt 10,5 % pilsoņu, un šī politiskā spēka reitings salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi mainījies nebūtiski – par 0,2 procentpunktiem.

Decembrī no 5,2 līdz 6,8 % palielinājās arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) popularitāte.

Saeimas vēlēšanās noteikto 5 % barjeru varētu pārvarēt arī Ingunas Sudrabas veidots politiskais spēks – to vēlēšanās būtu gatavi atbalstīt 5 % respondentu. Tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi atbalsts iespējamam I. Sudrabas politiskajam spēkam samazinājās par 1,3 procentpunktiem. Novembra beigās I. Sudraba paziņoja, ka viņa ir gatava uzņemties tautas kustības vadīšanu, lai vienotu cilvēkus "ceļā uz laimīgu Latviju".

Bijušā premjera Einara Repšes partiju "Latvijas attīstībai" savukārt atbalstītu 1,7 % aptaujāto, kas ir par 0,7 procentpunktiem vairāk nekā novembrī.

Vēl viens koalīcijas politiskais spēks – Reformu partija – varētu rēķināties vien ar 0,7 % vēlētāju atbalstu, kas ir par 0,1 % mazāk nekā novembrī.

Pārējās partijas nesasniedz 5 % vēlētāju atbalstu, kas nepieciešams iekļūšanai Saeimā. Partijai "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" atbalstu pauduši 0,9 % vēlētāju, Vladimira Lindermana dibinātajai partijai "Par dzimto valodu" – 0,6 % iedzīvotāju, Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju – 1 % aptaujāto.

Kopumā 28,8 % vēlētāju nezināja, kuru partiju atbalstītu Saeimas vēlēšanās, bet vēl 12,6 % aptaujāto norādīja, ka vēlēšanās nepiedalītos.

"Latvijas faktu" aptauja veikta no 6. līdz 16. decembrim, un tajā piedalījās 1005 Latvijas pilsoņi.