Drukāt šo lapu
16.12.2013 13:37

Kažociņš: Finansējums Zolitūdes traģēdijas sabiedriskajai komisijai nepieciešams tās neatkarības nodrošināšanai

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Finansējums Zolitūdes traģēdijas sabiedriskās komisijas darbībai ir nepieciešams, lai pilnībā novērstu aizdomas, ka valdība vai Rīgas dome var ietekmēt komisijas darbu, šodien, komentējot pieprasītos vairāk nekā 150 000 latu komisijas darbības nodrošināšanai, sacīja tās vadītājs Jānis Kažociņš.

Atalgojumu par darbu komisijā saņems četri tās locekļi un trīs palīgi. Kā norādīja J. Kažociņš, lai varētu pilnībā nodoties darbam komisijā, viņš pametīs patlaban algotos darbus Aizsardzības ministrijā un Ārlietu ministrijā.

Kā norādīja komisijas vadītājs, tāmi izstrādājusi Valsts kanceleja ciešā sadarbībā ar komisijas locekļiem. Par šo tāmi komisija vēl lems 7. janvārī.

J. Kažociņš cer, ka pusi nepieciešamo līdzekļu piešķirs valdība, bet otru pusi – Rīgas dome.

Kā ziņots, valdībai būs jālemj par vairāk nekā 150 000 latu piešķiršanu Zolitūdes traģēdijas sabiedriskās komisijas darbībai.

8495 lati nepieciešami, lai nodrošinātu komisijas darba sākšanu, un šo naudu plānots izlietot materiāltehniskajam nodrošinājumam, transporta izdevumu segšanai, kā arī sanāksmju audio un video ierakstu nodrošināšanai.

Savukārt 205 482 eiro jeb 143 837 lati nepieciešami, lai nodrošinātu komisijas darbību un tās funkciju kvalitatīvu un operatīvu izpildi.

Ņemot vērā, ka valsts budžetā komisijas darbībai līdzekļi nav ieplānoti, tos plānots piešķirt no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Jau ziņots, ka valdība atbalstīja Zolitūdes traģēdijas sabiedriskās komisijas izveidi, par tās vadītāju ieceļot bijušo Satversmes aizsardzības biroja priekšnieku Jāni Kažociņu. Komisiju aicināja izveidot sabiedrība par atklātību "Delna".

Komisijā piekritušas darboties bijusī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Ināra Šteinerte un uzņēmēja Baiba Rubesa, kā arī sabiedrības par atklātību "Delna" pārstāve Inese Voika.

Komisijas uzdevums būs izvērtēt Zolitūdes traģēdijas tiešos un netiešos cēloņus, glābšanas darbu un traģēdijas seku likvidēšanas procesu, atbildīgo dienestu un amatpersonu rīcības efektivitāti, kā arī normatīvā regulējuma darbības efektivitāti būvniecības, publisko iepirkumu un civilās aizsardzības jomā saistībā ar Zolitūdes traģēdiju.

Komisijas sastāvā būs nevalstisko organizāciju pārstāvji un neatkarīgi eksperti. Valsts pārvaldes un tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji tiks pieaicināti dalībai komisijas sēdēs. Tāpat komisijai būs tiesības saņemt no valsts un pašvaldību iestādēm komisijas darbībai nepieciešamo informāciju, kā arī pienākums nodrošināt darbības caurskatāmību, publiskojot komisijas sēžu darba kārtību, protokolus, eksperta atzinumus un citus ar komisijas darbību saistītus dokumentus.

Valdības rīkojuma projekts paredz, ka komisija darbosies līdz 2014. gada decembrim un reizi ceturksnī tai būs jāsniedz starpziņojums Ministru prezidentam par komisijas darbības gaitu. Savu darbu komisija noslēgs ar gala ziņojumu, kuru paredzēts virzīt izskatīšanai uz Ministru kabinetu.

Jau ziņots, ka 21. novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Zolitūdes traģēdija kļuva par lielāko nelaimi Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.