17.08.2018 10:41

Vairums autovadītāju uzskata, ka transportlīdzekļi ar stūri labajā pusē ir bīstamāki ceļu satiksmē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vairums autovadītāju uzskata, ka transportlīdzekļi ar stūri labajā pusē ir bīstamāki ceļu satiksmē pixabay.com

No šā gada 1. novembra Latvijā varēs reģistrēt vieglos pasažieru automobiļus, kuriem stūre atrodas labajā pusē. Lai arī nav pamata domāt, ka šādi auto kļūs par ievērojamu daļu no ceļu satiksmes dalībniekiem, tomēr autovadītāju skatījumā šādi spēkrati ir bīstamāki.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) augusta sākumā veica autovadītāju aptauju, lai noskaidrotu satiksmes dalībnieku viedokļus attiecībā uz automobiļu ar stūri labajā pusē piedalīšanos ceļu satiksmē. 81,9% no aptaujas dalībniekiem pilnībā vai daļēji piekrita apgalvojumam, ka Latvijā transportlīdzekļi ar stūri labajā pusē ir bīstamāki ceļu satiksmē par tiem, kam stūre atrodas kreisajā pusē.

Aptaujas dalībnieku skatījumā ar transportlīdzekli, kam stūre ir labajā pusē, pastāv lielāks risks iekļūt ceļu satiksmes negadījumā galvenokārt sliktākas redzamības dēļ (33,7%), kā arī tādēļ, ka vadītājam būs daudz sarežģītāk veikt apdzīšanas manevrus (33,4%). Tāpat autovadītāji norāda, ka infrastruktūra uz Latvijas ceļiem (piemēram, vietas, kur uzstādīti braukšanas caurlaižu kontroles punkti u.tml.) nav piemērota transportlīdzekļiem ar stūri labajā pusē (30,6%).

Tomēr tikai nedaudz vairāk par pusi (54%) autovadītāju stingri iestājas pret lēmumu no šī gada 1. novembra reģistrēt vieglos pasažieru automobiļus, kuriem stūre atrodas labajā pusē. 13,7% aptaujas dalībnieku norādīja, ka apsvērtu transportlīdzekļa ar stūri labajā pusē iegādi, ja pirkums būtu izdevīgāks vai līdzvērtīgs transportlīdzekļa ar stūri kreisajā pusē iegādei.

"Acīmredzot daudzi autovadītāji apzinās, ka auto ar stūri labajā pusē iegāde var radīt papildu izmaksas, jo, lai piereģistrētu šādu spēkratu, ir jāpārbūvē priekšējie lukturi, aizmugurējie miglas lukturi un spoguļi, kā arī automobiļa kreisajā pusē pie vējstikla jāievieto videokamera ar monitoru, kurā vadītājs var vērot situāciju uz ceļa," aptaujas rezultātus komentēja LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.