02.08.2018 13:03

Svētdien Turaidas pils piederēs bērniem

Autors  Anda Skuja, Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece komunikācijas darbā
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Svētdien Turaidas pils piederēs bērniem Nauris Dainis, Turaidas muzejrezervāts

Jau ceturto gadu Turaidas muzejrezervāts augusta pirmajā svētdienā aicina uz īpašu pasākumu bērniem – svētkiem "Turaidas pils pieder bērniem!", lai rosinātu jaunākajā paaudzē interesi par vēsturi. Šogad svētki Turaidas pils pagalmā notiks 5. augustā no 15.00 līdz 18.00 un svētku tēma Latvijas valsts simtgades gadā būs "Valsts vara senāk un mūsdienās".

Svētku "Šodien pils pieder bērniem!" ideja sasaucas ar Latvijas simtgades pamatdomu – Latvijas valsts izveide nav nejaušība, bet likumsakarība. Svētku mērķis ir rosināt jaunākajā paaudzē interesi par savu valsti, tās vēsturi, iepazīt sava novada kultūras mantojuma vērtības, kopīgi ar ģimeni iepazīstot senāko valstisko veidojumu pārvaldes principus un to līdzību ar mūsdienām.

Svētkos bērniem saprotamā veidā tiks skaidroti jēdzieni, kas ir valsts, tās pārvaldnieki un kādi ir viņu pienākumi. Notiks radošās darbnīcas ", tiks piedāvātas interaktīvas ekskursijas bērniem un vecākiem, izziņu pastaigas pa pils ekspozīcijām un notiks topošās galda spēles "Kļūsti par fogtu Turaidā!" prezentācija. Ikviens varēs izmēģināt īpašo galda spēli arī uzspēlēt kopā ar pašu pils pārvaldnieku – fogtu.

Radošās darbnīcas tiks organizētas, iepazīstot valsts un tās pārvaldes terminus un pils pārvaldnieka – fogta pienākumus. Ikviens varēs piedalīties septiņās radošās darbnīcas: dzimtas ģerboņa gatavošana, aritmētika – nodevu iekasēšana, seno mērvienību apgūšana, valsts robežu apzināšana, runas māksla, augu dziedinošās gudrības, jauno bruņinieku spēka spēles.

Pasākuma ietvaros plkst. 17.00 notiks Liepājas ceļojošā leļļu teātra izrāde "Šņāpuļa piedzīvojumi", būs pasaku brīži "Stāsti un pasakas par valdniekiem" pašiem mazākajiem", kā arī citas izglītojošas aktivitātes un mākslinieciski priekšnesumi.

Projektu līdzfinansē Siguldas novada pašvaldība. Uzrādot Siguldas novada iedzīvotāja ID karti, tās īpašniekiem dalība svētkos bez maksas.

Svētku programma:
15.00–15.30 – svētku atklāšana un stāsti par varu senāk un mūsdienās;
15.30–16.00 – Izziņas pastaiga pa Turaidas pili "Valdnieki un viņu varas simboli" kopā ar direktores vietnieci zinātniskajā darbā Viju Stikāni;
16.00–16.30 – viduslaiku mūzikas koncerts – dzied Dārta Treija un lautu spēlē Lenards Gotlubs;
16.30–17.00 – ekskursija "Vācu valdnieki Turaidas pilī" kopā ar pētnieci Ievu Osi;
17.00–18.00 – Liepājas ceļojošā leļļu teātra izrāde "Šņāpuļa piedzīvojumi" un rotaļas kopā ar izrādes tēliem;
15.00–18.00 – interaktīvas darbnīcas "Kļūsti par fogtu Turaidā!".