Drukāt šo lapu
17.07.2018 10:27

Siguldā notiks starptautiski jauno mūziķu meistarkursi un bezmaksas koncerti

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldā notiks starptautiski jauno mūziķu meistarkursi un bezmaksas koncerti pixabay.com

Siguldas mākslu skolā "Baltais flīģelis" no 17. līdz 26. jūlijam norisināsies XIII starptautiskie latviešu jauno mūziķu meistarkursi "Baltijas mūzikas ceļš", kuru laikā būs iespēja bez maksas apmeklēt dažādus koncertus.

Meistarkursos notiks instrumentālās, vokālās un kameransambļu meistarklases, elektroakustiskās mūzikas programmas apguve, kompozīcijas un mūzikas teorijas semināri un diskusijas, tiks aplūkota mūzikas publicistikas un kritikas prakse, ritmikas un dejas improvizācija, vokālie un vokāli instrumentālie ansambļi. Liela uzmanība tiks pievērsta Baltijas mūziķu daiļradei un tās interpretācijai – lekcijās studenti pilnveidos zināšanas par Baltijas valstu akadēmisko un tautas mūziku, atskaņotājmāksliniekiem, kultūras attīstību un nākotnes virzieniem, informē Siguldas novada pašvaldībā.

Lekcijās ar topošajiem akadēmiskās mūzikas atskaņotājmāksliniekiem un pedagogiem savā pieredzē dalīsies izcili lektori un mācībspēki no 14 valstīm – Latvijas, Lielbritānijas, ASV, Austrālijas, Austrijas, Dānijas, Grieķijas, Igaunijas, Lietuvas, Meksikas, Polijas, Šveices, Turcijas un Vācijas. Meistarkursu laikā notiks vairāki pedagogu un dalībnieku bezmaksas koncerti, kas atklās daudzveidīgās interpretāciju iespējas latviešu, lietuviešu un igauņu mūzikas lappusēs.

Atklāšanas koncerts gaidāms jau otrdien, 17. jūlijā, plkst. 17.00, kurā piedalīsies pašmāju kameransamblis "Altera Veritas". Kvartetā muzicē Anda Eglīte (kokle un basa kokle), Ieva Mežgaile (kokle un basa kokle), Kaspars Gulbis (akordeons) un Andis Klučnieks (flauta). 18. jūlijā plkst. 19.00 notiks komponista Pētera Plakida piemiņas koncerts, kurā piedalīsies meistarkursu vadītāji un viesi: A. Dārziņa, H. Hansena, A. Jankava, E. Kiršfelds, D. Krenberga, J. Laurs, R. Lipinaitīte, L. Skride, J. Tretjuks un V. Zilberts, vēsta pašvaldībā.

Ceturtdien, 19. jūlijā, plkst. 19.00 būs meistarkursu vadītāju pirmais koncerts "Latviešu un igauņu mūzikas ceļi", kurā piedalīsies Ē. Kiršfelds, D. Krenberga, H. Hansena, G. Larsens, K. Norvelis, A. Osokins, J. Porietis, L. Skride, I. Šļubovska-Kancēviča, T. Timofejevs, A. Vīksne, D. Zandberga, L. Zariņa un V. Zilberts.

Dienu vēlāk, 20. jūlijā, plkst. 19.00 būs iespēja apmeklēt meistarkursu vadītāju otro koncertu "Latviešu un lietuviešu mūzikas ceļi", kurā uzstāsies M. Circens, A. Dārziņa, A. Egliņa, A. Kazlausks, I. Kudiņa, I. Kundziņa, A. Krikščūnaite, J. Laurs, R. Lielmane, R. Lipinaitīte, L. Skride, I. Šmite, R. Zariņš un trio "Art-i-Shock" (A. Egliņa, E. Endzele, G. Šnē), norāda pašvaldības pārstāvji.

Bezmaksas koncerti priecēs arī brīvdienās un nākamajā nedēļā. Sestdien, 21. jūlijā, plkst. 15.00 notiks "Ritmika un dejas improvizācija" ar lektori Viju Vētru, bet plkst. 19.00 – "Beztalantu vakara" koncerts. Svētdien plkst. 11.00 Siguldas pils kompleksā gaidāmas "Muzikālās brokastis", savukārt plkst. 12.30 – garīgās mūzikas koncerts Siguldas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā, informē pašvaldības pārstāvji.

22., 23. un 24. jūlijā plkst. 19.00, kā arī 25. jūlijā plkst. 20.30 skanēs meistarkursu dalībnieku koncerts, 24. jūlijā plkst. 16.30 būs iespēja dzirdēt jauno komponistu skaņdarbu koncertu ar elektroniku, bet 25. jūlijā plkst. 19.00 notiks trio "Art-i-Shock" un meistarkursu vadītāju koncerts "Jauno komponistu jaundarbu pirmatskaņojumi".

Meistarkursu noslēguma koncerts gaidāms 26. jūlijā plkst. 16.00, tajā meistarkursu dalībnieku kamerorķestris diriģenta Normunda Dreģa vadībā atskaņos Georga Pelēča koncertu vijolei, klavierēm un kamerorķestrim "Nevertheless". Koncertā piedalīsies meistarkursu kamerorķestris un solisti L. Zariņa un R. Zariņš Normunda Dreģa vadībā, kā arī meistarkursu kamerkoris A. Kuprisas vadībā, tāpat uzstāsies meistarkursu koklētāju ansamblis A. Eglītes vadībā un meistarkursu dalībnieku kameransambļi.

Visos koncertos ieeja ir bez maksas. Meistarkursu pirmsākumi meklējami trīs starptautiskajās latviešu jauno mūziķu radošajās nometnēs Kanādā. Kopš 1994. gada Latvijā ir organizētas 12 šādas nometnes, kas laika gaitā ar savu augsto profesionālo līmeni ieguvušas meistarkursu statusu. Meistarkursu mērķis ir sekmēt latviešu jauno mūziķu profesionālās meistarības pilnveidi, norāda pašvaldības pārstāvji.