Drukāt šo lapu
16.07.2018 11:33

Jūrmalas festivāla noslēguma koncertā skanēs latviešu vokālā mūzika un opermūzikas pērles

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Jūrmalas festivāla noslēguma koncertā skanēs latviešu vokālā mūzika un opermūzikas pērles publicitātes

28. jūlijā Jūrmalas festivāla galā koncertā uz Dzintaru koncertzāles skatuves uzmirdzēs pasaulslavenais operdziedātājs un Jūrmalas festivāla goda mākslinieks Aleksandrs Antoņenko (tenors), starptautiski atzītā latviešu operdziedātāja Alisa Zinovjeva (soprāns) un izcilākais latviešu basbaritons Egils Siliņš.

Divdaļīgajā koncerta programmā mākslinieki atskaņos gan latviešu vokālās mūzikas zelta izlasi, gan spožākās pasaules opermūzikas lappuses. Koncerta skanējumu kuplinās Latvijas Radio kora balsis un Jūrmalas festivāla orķestris diriģenta Villo Pāna vadībā.

Kā vēsta koncertzāles pārstāvis Mārtiņš Pučka, koncertā skanēs gan Andreja Jurjāna spilgtā koncertdeja "Ačikops" un latviešu simfoniskās mūzikas pērle – Jāņa Mediņa Ārija, kā arī zināmākās lappuses no latviešu solodziesmu pūra.

"Autoru vidū būs Alfrēds Kalniņš, kura bagātīgajā nacionāla kolorīta iekrāsotajā daiļrades mantojuma klāstā goda vieta ierādīta tieši solodziesmas žanram. Šķiet, ka intīmajā dziesmā "Brīnos es" it kā spoguļojas romantiskā varoņa liktenīgums. Skanēs tautā iemīļotākā komponista Emīla Dārziņa dziesmas; skanēs arī Antiņa ārija no komponista Arvīda Žilinska operas "Zelta zirgs" un pacilājošā, svinīgā Andreja Jurjāna kantāte "Tēvijai"."

Savukārt festivāla noslēguma koncerta otrajā daļā būs veltīta itāļu un franču opermūzikas kaislībām, bel canto mākslas parādei un operetes šarmantajam valdzinājumam. "Klausītāji varēs izbaudīt iespaidīgo "Triumfa maršu" no operas "Aīda" un epizodes no Pjetro Maskaņji operas "Zemnieka gods". Franču mūziku pārstāvēs Žorža Bizē "Karmena". Tāpat skanēs arī lappuses no Franča Lehāra un Johana Štrausa operetēm – komiskajām operām, kurās valda deju stihija. Bet noslēgumā – dzirkstošs šampanietis un dzīves mīlestība "Dzīru dziesmā" no operas "Traviata"."

Atgādinām, ka no 24. līdz 28. jūlijam ar pieciem krāšņiem koncertiem un īpašu Latvijas simtgadei veltītu programmu Dzintaru koncertzālē norisināsies jau ceturtais Jūrmalas festivāls. Festivāla goda mākslinieks dziedātājs Aleksandrs Antoņenko kopā ar Latvijā un pasaulē atzītiem māksliniekiem Kristīni Opolais, Kseniju Sidorovu, Egilu Siliņu, Alisu Zinovjevu, pianistiem Osokiniem, Vinetu Sareiku, Daniilu Bulajevu, diriģentu Aināru Rubiķi, Jūrmalas festivāla orķestri un citiem māksliniekiem gādās par neaizmirstamu vasaras muzikālo piedzīvojumu Dzintaru koncertzālē.