Drukāt šo lapu
04.07.2018 13:14

Foto: "Siguldas tornī" atklāta pasaulē pazīstamā keramiķa Pētera Martinsona izstāde

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: "Siguldas tornī" atklāta pasaulē pazīstamā keramiķa Pētera Martinsona izstāde A. Linarts

Mākslas un kultūras telpā "Siguldas tornis" atklāta Pētera Martinsona izstāde "Torņi. Keramika un grafika", kas ir aplūkojama līdz 29. jūlijam. Dzīves laikā pasaulslavenais mākslinieks vēlējās izstādīt savus keramikas darbus tieši Siguldas izstāžu telpā, kas ierīkota, atjaunojot veco ūdenstorni.

Savas radošās darbības laikā P. Martinsons bija veidojis daudzus torņus no māla, akmensmasas, porcelāna, izfantazējot tos kā brīvs mākslinieks un uzbūvējot tos kā burvju arhitekts. Izstāde tapusi ar Siguldas novada pašvaldības līdzfinansējumu, informē pašvaldībā.

P. Martinsons (1931–2013) ir pasaulē pazīstamākais Latvijas keramiķis. Viņa personība ir daudzšķautņaina – pēc izglītības arhitekts, profesionāli nodarbojies ar alpīnismu, bijis pedagogs Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā, veidojis scenogrāfiju Valmieras teātra izrādēm, filmējies vairākās kino lomās. Ir tēmas un motīvi, pie kuriem P. Martinsons atgriezies vēl un vēl, – sapņu vārnas, monumentālās lauvu figūras, sarežģīti būvētie torņi un stacijas.

Vairāk nekā pusgadsimtu ilgās radošās darbības laikā viņa māksla un personība iedvesmojusi dažādu paaudžu keramiķus gan Latvijā, gan ārvalstīs, viņa mākslas izcilību regulāri apliecinājuši panākumi starptautiskos konkursos, viņa personības starojuma laukā radoši uzlādējušies kolēģi darbnīcās un simpozijos, studenti, meistardarbnīcu dalībnieki un vienkārši ceļā satiktie. 2001. gadā mākslinieka devums novērtēts ar augstāko apbalvojumu – IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, vēsta Siguldas novada pašvaldībā.