Drukāt šo lapu
26.06.2018 13:33

Sabiedrībā pazīstamas dāmas iejutīsies modeļu lomā Jūgendstila tērpu parādē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Sabiedrībā pazīstamas dāmas iejutīsies modeļu lomā Jūgendstila tērpu parādē Mārtiņš Plūme

18. augustā Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" pirmo reizi norisināsies Jūgendstila tērpu modes parāde, kur modeļu lomā iejutīsies sabiedrībā pazīstamas dāmas. Tērpus papildinās jūgendstilā ieturētas rotas un cepures, kā arī citi aksesuāri – somiņas, lietussargi u.tml.

Par modelēm kļūs dziedātājas Ieva Akuratere, Lorija Cinkuss, Inga Šļubovska-Kancēviča, Elīna Šimkus, Linda Dinsberga, aktrises Ērika Eglija, Karīna Lučiņina un Mirdza Martinsone, māksliniece Ilze Patmalniece, LTV Kultūras ziņu redakcijas žurnāliste Līga Gaigala u.c.

"Modes parādes 100 tērpu kolekciju veidos trīs apakškolekcijas: 25 jūgendstila tērpus radīs modes zīmols "Mayra", 25–50 jūgendstila tērpus – zīmola "Mayra" aicinātas un atbalstītas radīs amatieršuvējas, bet pieci jūgendstila tērpi būs no sadarbības partneru – Lūznavas muižas un Limbažu novadpētniecības muzeja īpašumiem," par gaidāmo notikumu stāsta Jūgendstila modes skates organizatore un tērpu zīmola "Mayra" īpašniece Maira Miķelsone.

Viņa uzsver – lai sarīkotu šos skaistos svētkus, viņa komandā sapulcinājusi cilvēkus, kurus vieno mīlestība pret Latviju, Rīgu, vēsturi un modi: kinorežisoru Jāni Streiču, rakstnieci un publicisti Noru Ikstenu, dziedātāju Ievu Akurateri, horeogrāfi Zitu Erss, režisori Zandu Krancmani u.c.

"Mums ir jāatgādina gan sev pašiem, gan pasākuma viesiem, ka vērtības, ko Jūgendstila tērpu parādē piedāvāsim, ir pārlaicīgas un tik ļoti iederīgas šodienā. Latvijai un Rīgai ir, ar ko lepoties, gan savā vēsturē, gan mūsdienās," pauž Maira Miķelsone.

"Mūsu pasākuma mērķis – popularizēt Rīgas pilsētu, tās stilu un gaumi tērpos un noskaņā, Jūgendstila tērpu modi, veicināt interesi par Latvijas, Rīgas vēsturi, par modes vēsturi pasaulē un Latvijā, veicināt šūšanas, izšūšanas, rotu, cepuru darināšanas prasmju apgūšanu un celt nacionālo pašapziņu.

Pēc M. Miķelsones vārdiem, tāpat kā Skandināvijā, arī Latvijā jūgendstils saistīts ar nacionālās pašapziņas pacēlumu.

"Tā laika Krievijas impērijas bagātākajā tirdzniecības un rūpniecības centrā – Rīgā – bija vajadzīgā augsne, lai attīstītos "Skaistā laikmeta" (La Belle Époque) mode. Jūgendstila mode cildināja sievieti, tās tievo, korsetē iejozto vidukli, un plūstošās, graciozās kustības. Brīnišķīgs laikmets un sievišķīgi tērpi – atmosfēra, kuru vēlamies iedzīvināt šodienā. Sākotnēji spilgtākie jūgendstila pārstāvji bija baltvācu mākslinieki, kuri dominēja reģiona kultūras dzīvē, taču tieši ar jūgendstilu saistās pirmo latviešu nacionālo mākslinieku (Janis Rozentāls, Jānis Valters, Jūlijs Madernieks u.c.) ienākšana kultūras apritē."