01.06.2018 11:10

Aptauja Rīgā. Kā, jūsuprāt, novilkt robežu starp bērna tiesībām un pienākumiem?

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja Rīgā. Kā, jūsuprāt, novilkt robežu starp bērna tiesībām un pienākumiem? Liene Ozola un arhīvs

1. jūnijā visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā bērnu aizsardzības diena, un tās aizsākumi meklējami 1925. gadā, kad Ženēvā norisinājās Pasaules konference bērnu labklājībai. Pirmo reizi īpašu, speciāli bērniem veltītu svētku veidā šī diena tika atzīmēta 1950. gadā. Šā brīža aktualitāte Latvijā cita starpā ir bērnu tiesību un pienākumu samērošana.

Inese, laboratorijas speciāliste
Vispirms ir jābūt pienākumiem. Ir jāizdara tas, kas jādara, un tikai tad var sākt domāt par tiesībām.
Valdis, autovadītājs
Mūslaiku bērniem tiesību bieži ir par daudz, un tas noved pie izlutinātības un visatļautības. To pastiprina arī materiālā labklājība, kas īpaši vērojama bagāto ģimeņu bērniem.
Ināra, dzimtsarakstu nodaļas speciāliste
Ļoti švaka tā robeža, jo nereti bērni savas tiesības izmanto ne tajā labākajā veidā, taču ar pienākumiem un izpratni par tiem ir diezgan grūti. Piemēram, tas pats uzticības tālrunis – domāju, ka pusaudži ar šā pakalpojuma lietošanu bieži pārspīlē.
Ivars, pedagogs un režisors
Problēma ir tā, ka bērniem ir plašas tiesības, bet pedagogam bieži nav tiesību ierobežot pat bezjēdzības. Nupat skolā piedzīvoju incidentu, kad vienas klases skolniece publiski pauda, ka esmu viņai personiski nesimpātisks. Mans vienīgais instruments ir aicināt viņu uz sarunu, taču viņa no tās līdz šim ir izvairījusies. Arī tas liecina par pienākumu samazinājumu, proti, cieņas pret pedagogu samazinājumu.