Drukāt šo lapu
23.03.2018 11:32

Foto: Ceļu pie skatītājiem sāk Ivara Selecka dokumentālā filma "Turpinājums"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: Ceļu pie skatītājiem sāk Ivara Selecka dokumentālā filma "Turpinājums" publicitātes

Ceturtdien pirmizrādi piedzīvoja leģendārā kinorežisora Ivara Selecka dokumentālā filma "Turpinājums". Kinostāsts ir par pieciem bērniem, viņu dzīvi un pirmo skolas gadu dažādos Latvijas reģionos.

Filmas pirmizrādi apmeklēja tādi sabiedrībā zināmi cilvēki kā TV un radio zvaigzne Baiba Sipeniece-Gavare, aktrises Guna Zariņa un Baiba Broka, dziedātāja Ieva Akuratere, uzņēmējs Māris Gailis, kā arī filmas varoņi kopā ar ģimenēm.

Filma veidota divus gadus, sākot no 2015. gada septembra, kad trīs gadus pirms Latvijas simtgades, mācības pirmajā klasē dažādos Latvijas novados sāka pieci bērni. Kārlim ir stipras ģimenes saknes Latvijas laukos, Gļeba vecvecāki ieceļojuši Latvijā pēc 1940. gada, Zanes ģimene ir pirmās paaudzes pilsētnieki, Anastasijas ģimene no pilsētas pārcēlusies uz laukiem, bet Anetes mamma dzīvo Anglijā.

Filma "Turpinājums" iecerēta kā ilgtermiņa kino vērojums par atjaunotajā Latvijas Republikā dzimušu paaudzi. Līdz šim Latvijā neviena paaudze nav piedzimusi un izaugusi vienā politiskā sistēmā un valstī. Filmas veidotāji cer, ka mūsdienu bērni būs pirmie, kas nodzīvos visu dzīvi neatkarīgā Latvijas valstī, un nākotnē taps šīs dokumentālās filmas turpinājumi, kas parādīs viņu dzīves ceļu šodienas Latvijā.

"Sākums bija neparasts, jo ar bērniem neesmu strādājis. Pats gāju lauku skoliņā, kur bija četras klases, 12 bērni, nebija ne televīzijas, ne radio, bija kara laiks. Ir skaidrs, ka šie bērni ir gudrāki nekā biju iedomājies. Ir interesanti, kas notiek ar viņu iekšējo pasauli, tēlaino domāšanu, kas notiek ar viņu sapņiem, vai tie arī ir tik konkrēti kā televizorā, vai tomēr visu izdomā paši. Mēs nezinām, kādi viņi izaugs, kādi viņi būs, tas ir liels jautājums," atklāj filmas režisors Imants Seleckis.

"Šī filma ir ne tikai augstvērtīgs kino darbs, bet arī savā veidā unikāls antropoloģisks pētījums par mums – latviešiem. Ieskatoties bērnu prātā un novērojot viņu pasaules uztveri, filma spilgti parāda to, kas esam un kādēļ esam tieši tādi," uzskata Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.
Filmu "Turpinājums" kopumā varēs noskatīties vairāk nekā 100 kino demonstrēšanas vietās. Arī Pierīgā – jau piektdien Carnikavā, kā arī svētdien Inčukalnā un Siguldā.