Drukāt šo lapu
08.03.2018 15:36

Lielajai Stāstu naktij Katlakalnā sekos Lielās dienas svētīšana

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lielajai Stāstu naktij Katlakalnā sekos Lielās dienas svētīšana publicitātes

No 17. marta sešiem vakarā līdz 18. marta sešiem rītā Katlakalna tautas namā norisināsies III Lielā Stāstu nakts, uz kuru kopā sabrauks stāstnieki no dažādiem Latvijas novadiem.

Lielā Stāstu nakts būs sadalīta tematiskās stundās, pastāstīja viena no pasākuma rīkotājām Gunta Saule: "Pulcēsimies no plkst. 18.00 pie tējas un kafijas, iejutīsimies, svinēsim Sirmo stundu. Tai sekos stunda, kurā stāstīs bērni un stāstīs bērniem, pēc tam III Lielās Stāstu nakts Katlakalnā atklāšanas rituāls un sabraukušo stāstnieku daudzināšana, kam sekos šīgada Pasaules stāstniecības dienas tēmai "Gudrais muļķītis" atbilstošie stāsti."

Kā pavēstīja G. Saule, Lielā Stāstu nakts sasaucas ar Pasaules stāstniecības dienu (World Storytelling Day), ko stāstnieki visā pasaulē atzīmē ap 21. martu, pavasara/rudens (dažādās zemeslodes pusēs dažādi) saulstāvju laikā. Šīgada tēma ir "Gudrais muļķītis" ko latvieši pazīstam gan kā ganuzēnu, kas piemuļķoja velnu, gan kā trešo tēvadēlu, kas savā viedumā un ētiskajā skaidrībā izrādījās gudrāks par alkatīgajiem un mantkārīgajiem vecākajiem brāļiem.

Tad būs pienācis laiks vietu stāstiem, kas mums katram ir tik svarīgi, jo vieta, no kuras nākam un vieta, kuru kopjam, ir mums viena no svarīgākajām.
"Pēc tik daudz jau izstāstītajiem stāstiem būs ieviesies kāds izsalkums, varēsim tikt ne tikai pie naksniņām, bet arī pie daža laba danča un rotaļas, ko vadīt solījušies Vecumnieku novada Bārbeles folkloras kopa "Tīrums" – un tad jau arī piederēsies krogus, ēdamie un dzeramie stāsti.

Cerams, ka kādā piemērotā brīdī mūs iepriecinās un iebiedēs spoku stāsti, samīlinās un nomierinās mīlas stāstu stunda. Tāpat atradīsim laiku garajām dziesmām-stāstiem, "stāstu spēlēm", improvizācijas mirkļiem un varbūt pat kādam aizrautīgam anekdošu vai "melno" stāstu turnīram." G.Saule arī norāda, ka viena no Stāstu nakts burvībām ir tās neparedzamība un nekad īsti droši nevar zināt, kur katrs stāsts mūs aizvedīs un kādus stāstus viens stāsts otram vedīs līdzi.

Lielās Stāstu nakts rīkotāji aicina piedalīties lielus un mazus, tuvus un tālus, pieredzējušus un mazāk pieredzējušus stāstniekus un klausītājus no visām Latvijas malām, kā arī aicina atsaukties arī citzemēs mītošos tautiešus, kas šai laikā grasās apciemot dzimteni: "Reizēm solis, kas no klausītāja ved pie stāstnieka, ir gluži neliels un klausoties citos, viegli prātā nāk arī kāds stāsts no paša dzīves, pieredzes vai dzirdētā vai lasītā atmiņu pūra. Tad tik droši jāstāsta vien."

Lielajai Stāstu naktij nekavējoties sekos Lielās dienas svētīšana – plkst. 6.00 no Katlakalna tautas nama plānots doties uz atpūtas vietu "Nēģīši", kur gleznainajā Sausās Daugavas krastā notiks Saules sagaidīšanas rituāls – sagaidīsim un svinēsim, apdziedāsim un godināsim pār Daugavu un Doles salas kokiem austošo sauli. Pēc tam pie Katlakalna tautas nama notiks tālākās svinības – šūpošanās, olu kaujas, dziesmas un rotaļas.

Jāpiezīmē, ka Lielā diena Katlakalnā tiks sagaidīta 18. marta rītā. Tieši šī diena būs jau par minūti garāka nekā nakts.