Drukāt šo lapu
08.03.2018 13:32

Turaidas muzejrezervātā pabeigta Klaušinieku mājas restaurācija

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Turaidas muzejrezervātā pabeigta Klaušinieku mājas restaurācija VAS ‘’Valsts nekustamie īpašumi’’

VAS ''Valsts nekustamie īpašumi'' (VNĪ) valsts simtgades priekšvakarā ir pabeigusi īpašā kultūras pieminekļa, Turaidas muzejrezervāta Klaušinieku mājas restaurāciju. Iecerēts, ka plašākam apmeklētāju lokam vēsturiskā ēka durvis vērs 19. maijā Muzeju naktī.

Turaidas muižas kompleksā ietilpstošās, 18. gadsimtā celtās Klaušinieku mājas atjaunošana aizsākās 2015. gadā, kad tika izstrādāts restaurācijas būvprojekts. 2016. gada rudenī tika sākti būvdarbi, bet 2017. gada maijā jau svinēti spāru svētki. Objekta celtniecība kopumā izmaksājusi 622 tūkstošus eiro, kas ir 100% valsts finansējums.

Pateicoties veiksmīgai sadarbībai starp pasūtītāju, būvnieku ''RERE Meistari" un citām iesaistītajām pusēm, VNĪ projektu īstenojis ātrāk, nekā sākotnēji plānots, līdz ar to vēsturiskais mantojums tiek nodots ekspluatācijā jau martā.

Līdz mūsdienām daļēji bija saglabājušies ēkas pamati un neliela daļa ēkas, kas bija sliktā tehniskajā stāvoklī. Lai saglabātu ēkas autentisko izskatu, veicot restaurācijas darbus, izmantoti veco pamatu laukakmeņi, veidotas māla kleķa sienas un niedru jumts. Vēsturiskā ēka un tajā izvietotās ekspozīcijas kalpos par simbolu klaušu laikam un latviešu zemnieka ceļam līdz Latvijas valsts dibināšanai.

Jaunā ekspozīcija "Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis", kas nomainīs topošo pagaidu izstādi, tiks atvērta 2019. gada 4. maijā.

"Klaušinieku māja ir viens no VNĪ uzsāktās programmas "100 adreses Latvijas simtgadei" nozīmīgākajiem projektiem. Esam patiesi gandarīti, ka varam nodot šo vēsturiski svarīgo, vizuāli un estētiski skaisto latvisko ēku muzejam un visiem Latvijas cilvēkiem valsts simtajā dzimšanas dienā. Tā būs kā neaizstājama vēstures liecība par muižas sadzīvi un klaušu laikiem, nozīmīgs pieturas un izziņas punkts ikvienam Latvijas garajā ceļā uz savu valsti," paudis VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.