Drukāt šo lapu
26.02.2018 10:58

Ģitārists Aivars Gudrais 60 gadu jubilejas svinības sāks ar koncertu Ādažos

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ģitārists Aivars Gudrais 60 gadu jubilejas svinības sāks ar koncertu Ādažos publicitātes

6. maijā ar vērienīgu koncertu Ādažu kultūras centrā, vienkopus pulcējot draugus un domubiedrus, savu 60 gadu jubilejas koncerttūri "Dvēseles 6 stīgas" sāks izcilais ģitārists Aivars Gudrais.

Koncerti Ādažos un vēl sešās Latvijas pilsētās pulcēs komponistus Mārtiņu Braunu un Jāni Lūsēnu, dziedātājus Zigfrīdu Muktupāvelu, Olgu Rajecku, Uģi Rozi, Zani Gudro un Ievu Sutugovu, mūziķus Raimondu Ozolu (vijole), Juri Kristonu (taustiņinstrumenti), Modri Laizānu (bass), Rūdolfu Dankfeldu (sitamie instrumenti) un Andi Klučnieku (flauta, stabules), vēsta rīkotāji. Koncertā skanēs dziesmas un instrumentālā mūzika no Imanta Kalniņa, Jāņa Lūsēna un Mārtiņa Brauna 80. gadu un vēlākas daiļrades: "Lielais Alberts", "Elpo", "Nelaid, māte, bērnus mežā", "Apvij rokas", fināls no mūzikas kinofilmai "Pūt, vējiņi", "Taisnība", "Tēvu zeme" u.c.

"Būtu melots, ja teiktu, ka visu mūžu esmu gaidījis koncertu par godu savai 60 gadu jubilejai. Dzīves laikā ir spēlēts ļoti daudzos projektos, bet šī koncerta priekšrocība ir tā, ka programmā skanēs pašam vistuvākais," izteicies jubilārs. "Un īpašu prieku sagādā fakts, ka tieši uz šiem svētkiem iznāks mans un manas meitas Zanes Gudrās jaunais solo albums "Saucēja balss". Tajā ietvertas mazāk zināmas Mārtiņa Brauna, Jāņa Lūsēna un Imanta Kalniņa astoņdesmito gadu dziesmas, kurās ieklausoties, arvien var atrast ko dvēselisku un dziļu."

Komponists Jānis Lūsēns, kurš ar Aivaru Gudro ir pazīstams kopš studiju laikiem Konservatorijā, teic: "Viņš piedalījās arī otrās "Zodiac" plates ierakstā. Manu uzmanību jau tajā laikā Aivars piesaistīja ar kvalitatīvu instrumentu meklējumiem un savas īpašās tembrālās domāšanas īpatnībām. Viņa ģitāras skanējums tāpat ka īpašas balss tembrs ir atpazīstams un kļuvis par sava veida zīmi. Domāju, ka īpašs viņa pienesums kopējā skanējumā bija grupās "Sīpoli" un "Turaidas Roze" un izteikti tas dominē sadarbībā ar komponistu Imantu Kalniņu."

"Aivaru Gudro ilgus gadus pazīstu kā savdabīgas un smalkas skaņas veidotāju, un tembrāli viņš ir ļoti interesants mūziķis," uzsver komponists Mārtiņš Brauns. "Ar Aivaru allaž bijis un ir patīkami sadarboties, jo es nekad neesmu viņu redzējis sliktā garastāvoklī, lai gan zinu, ka Aivaram ne vienmēr viegli iet. Taču viņš vienmēr ir ļoti patīkams cilvēks." Un vēl Mārtiņš Brauns min interesantu faktu – proti, ka Aivars Gudrais Konservatorijā ir beidzis klarnetes klasi. "Manuprāt, beidzamajā laikā Aivars klarneti nav spēlējis, taču "Sīpolu" laikā klarnetes solo viņš spēlēja gan dziesmā "Mīla ir kā uguns", gan "Mauglī", kur iejutās Pāva lomā. Tā ka Aivars nav tikai ģitārists vien."

Kā teicis mūzikas žurnālists Uldis Rudaks, "astoņdesmitajos gados Latvijā Aivars Gudrais bija ģitārists "uz izķeršanu". Ārtroka un simforoka grupām vajadzēja ģitāristu, kurš varētu izspēlēt sarežģītas partitūras, kas bija radušās mūzikas autoru iztēlē. Aivars uz skatuves daudz nerunā un nedzied, bet izpaužas ģitārspēlē – varētu pat teikt, ka viņš dzied ar elektrisko ģitāru, jo reti kurš ģitārists no instrumenta stīgām spēj izvilināt skaņas, kas ir tik tuvas cilvēka balsij. Te nav runa par ļoti ātru un bezmaz sportisku neskaitāmu nošu izspēlēšanu jeb birdināšanu, bet plūstošu skaņu ainavu radīšanu, ar pirkstiem jutekliski pieskaroties stīgām, lai radītu gandrīz nepārtrauktas skaņu vibrācijas. Šo Gudrā spēju un īpašo vibrāciju pazina un savās kompozīcijās izmantoja labākie latviešu komponisti, kuri vadīja rokgrupas – Mārtiņš Brauns "Sīpolos", Jānis Lūsēns "Zodiakā", Imants Kalniņš "Turaidas Rozē"."

Aivara Gudrā jubilejas koncerti notiks: 6. maijā Ādažu kultūras centrā, 10. maijā Jelgavas kultūras namā, 11. maijā Valmieras kultūras centrā, 12. maijā Liepājas OC Rožu zālē, 18. maijā Rīgā, VEF Kultūras pilī, 19. maijā Vidzemes koncertzālē "Cēsis", 2. jūnijā Latgales vēstniecībā "Gors". Biļetes uz koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.