Drukāt šo lapu
11.01.2018 14:54

Tuvojas filmas "Nameja gredzens" pirmizrāde

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Tuvojas filmas "Nameja gredzens" pirmizrāde Una Griškeviča un publicitātes

Pēc nepilnas nedēļas – 17. janvārī – visā Latvijā notiks režisora Aigara Graubas jaunās filmas "Nameja gredzens" pirmizrāde. Filmas uzņemšanas izmaksājusi 2,5 miljonus eiro, tā pārsvarā tapusi kinopilsētā "Cinevilla", taču filmas skati uzņemti arī Pierīgā – piemēram, Ķemeru tīrelī.

Ceturtdien, 11. janvārī, filmas preses konferencē režisors Aigars Grauba atklāja, ka filma nav vēsturisku notikumu rekonstrukcija, bet gan leģenda: "Leģenda ir folkloras žanrs, izdomāts stāsts par kādu neparastu notikumu, vietu vai personību. Leģendās parasti tiek stāstīts par notikumiem senos laikos, tajās figurē varoņi, kuriem nereti ir kādas pārdabiskas spējas. Notikumi parasti ir pārspīlēti, tajos ir daudz izdomājumu. Šī iemesla dēļ zinātnieki, īpaši vēsturnieki, neuztver leģendu par nopietnu vēsturisku liecību, tajā pašā laikā nenoliedzot, ka daļa leģendas varētu balstīties uz patiesiem notikumiem."

Viņš arī pastāstīja, ka "Nameja gredzena" ekrāna leģenda radusies no trim lietām, kam bijis jāsatiekas: "Pirmā notika 1983. gadā, kad manā 18. dzimšanas dienā mamma uzdāvināja Nameja gredzenu. Līdz nākamajai bijis jāpaiet daudziem gadiem, lai 1999. gadā Jāņa Lūsēna rokoperā "Indriķa hronika" es izdzirdētu liktenīgos Māras Zālītes rakstītos vārdus: "Namej, Namej, drīz nāve / Mani kā līgava skaus. / Namej, šis bija mans gredzens. / Namej, tas tagad ir tavs". Šie vārdi iedeva apziņu un spēku filmas stāstam un darīja skaidru vīziju, kā to izstāstīt."

Savukārt trešā lieta ir leģenda par zemgaļiem, kas nekad nepadevās un brīvību turēja augstāk par visu. "Tā radās šī filma. Bija skaidrs, ka, saliekot to visu kopā, var izveidoties lielisks, kinematogrāfisks, emocionāls stāsts. Rezultātu varēs redzēt no 17. janvāra, kad būs filmas pirmizrāde."

Grauba arī neslēpa, ka jau no paša sākuma filma bija iecerēta kā starptautisks projekts, kurā piedalījās Latvijas, Lietuvas, Zviedrijas, Somijas un Lielbritānijas pārstāvji.

"Bijām priecīgi, ka mums bija iespēja iegūt tādu jaunu, satriecošu pieredzi filmas veidošanā. Jaunu un vērtīgu pieredzi ieguva arī brīnišķīgie latviešu aktieri, kuri spēlēja kopā ar ārzemju aktieriem. Filma tapa angļu valodā, es ceru, ka tieši tādu pašu prieku un jaunu pieredzi iegūs arī skatītāji. Filmu būs iespējams noskatīties divās versijās – angļu valodā ar subtitriem latviski, kā arī ar aizkadra tulkojumu, kam būs saglabāta filmas pamatskaņa," atklāja filmas režisors, piebilstot – filma tiks izrādīta angļu valodā, piedāvājot divas tulkojuma versijas – vai nu ar titriem vai aizkadra tekstu.


Kā uzsvēra Latvijas Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma, šī filma ir vēsturiska leģenda, nevis vēsturiska drāma, tāpēc nevajadzētu tajā meklēt atsauces uz vēstures grāmatām: "Šis ir unikāls projekts latviešu kino pieredzē gan sava vēriena, gan ambīciju ziņā. Šāds kino pēdējos gados nenoliedzami ir populārs pasaulē: piemēram, "Troņu spēles" vai vēl kāda no šīm senvēstures sāgām. "Nameja gredzens" savā veidā ir tapis šo pasaules strāvojumu ietekmē."

Filmas budžets ir divarpus miljoni eiro, no valsts tā saņēmusi 700 000 eiro. "Latvijas kontekstā tas izklausās ārkārtīgi daudz, taču šāda mēroga filmai Eiropā, nemaz nerunājot par Holivudu, tā ir ļoti pieticīga naudiņa. Parasti šādu vēsturisko leģendu budžets sastāda vairākus desmitus miljonu eiro," piebilda Rietuma.

Nameja lomu filmā atveido zviedru aktieris Edvīns Endre, kurš Latvijas skatītājiem pazīstams no seriāla "Vikingi". Galvenajās lomās redzēsim arī lietuviešu uzlecošo zvaigzni Aisti Diržūti un Džeimsu Blūru no Lielbritānijas. Tāpat arī filmā spēlē latviešu aktieri Andris Keišs, Artūrs Skrastiņš, Dainis Grūbe, Lauris Dzelzītis, Ivo Martinsons, Elīna Vāne un citi.

Filmas galvenais operators ir Valdis Celmiņš, bet tērpi tapuši mākslinieces Sandras Silas vadībā. "Nameja gredzena" oriģinālā skaņu celiņa autors ir komponists Rihards Zaļupe.