Drukāt šo lapu
05.01.2018 16:27

Izveidota Atmodas laika dokumentālajam kino veltīta filma "Vēsture aiz kadra. Kino"

Autors  Apriņķis.lv/LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Filmas režisors Romualds Pipars (priekšplānā), operators un fotogrāfs Jānis Pipars, skaņu režisors Aivars Riekstiņš Filmas režisors Romualds Pipars (priekšplānā), operators un fotogrāfs Jānis Pipars, skaņu režisors Aivars Riekstiņš publicitātes

Studijā "Ģilde" tapusi režisora Romualda Pipara dokumentālā filma "Vēsture aiz kadra. Kino", kuras pirmizrāde notiks 13. janvārī plkst. 16 kinoteātrī "Splendid Palace" un ko drīzumā būs iespēja vērot arī Ādažos, Ķekavā un citur Pierīgā.

Kinolente "Vēsture aiz kadra. Kino" ir stāsts par to, kadru tapšanu, kuros iemūžinātas janvāra barikādes, Tautas Frontes dibināšanas manifestācija Mežaparkā, Augstākās Padomes balsojums 1990.gada 4.maijā, sarkanbaltsarkanā karoga uzvilkšana Sv. Gara tornī, augusta pučs un citi Trešās Atmodas notikumi.

Filmā iekļauti arī agrāk neredzēti, 30 gadus pēc to uzņemšanas digitalizēti 35 milimetru kinolentes fragmenti. Materiālus papildina režisoru, operatoru, redaktoru, montāžas un skaņas režisoru atmiņas par to veidošanu.

"Kā pēdējā dokumentālistu paaudze, kas filmēja pamatā uz 35 milimetru kinolentes, šie autori saskārās ar unikāliem izaicinājumiem. Vienā filmas "rullītī" ietilpa tikai divas minūtes, un ik brīdi bija jāizlemj, ko nofilmēt, un ko atstāt aiz kadra. Filma izceļ no aizmirstības un košās, emocionālās krāsās atdzīvina līdz šim nepublicētos kinokadrus par vienu no Latvijas vēsturē svarīgākajiem laika posmiem, ļaujot Atmodai ieskanēties daudzbalsīgā un personīgā atmiņu vēstījumā," filmu raksturoja filmas veidotāju komandas pārstāve Sanita Grīna.

Viņa norādīja, ka piecus gadus ilgajā filmas tapšanas procesā izpētītas un digitalizētas vairāk nekā 40 stundas no 1986. līdz 1991. gadam uzņemtu kino materiālu, kā arī ierakstītas vairāk nekā 20 intervijas gan ar bijušajiem, gan joprojām aktīvi strādājošajiem dokumentālā kino veidotājiem.

Sadarbībā ar filmu izplatīšanas kompāniju "Kinopunkts" barikāžu atceres laikā "Vēsture aiz kadra. Kino" tiks izrādīta arī Ādažu, Alojas, Amatas, Durbes, Ķekavas, Jēkabpils, Jumpravas, Lubānas, Lendžu pagasta, Liepājas un Rūjienas kultūras un tautas namos, kā arī Talsu kinoteātrī "Auseklis".

Filmas kadrā – kinooperators Andris Seleckis (1947-2016)Filmas kadrā – kinooperators Andris Seleckis (1947-2016)