Drukāt šo lapu
14.07.2017 13:27

Saulkrastu džeza festivālā uzstāsies mūziķi no Eiropas un ASV

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saulkrastu džeza festivālā uzstāsies mūziķi no Eiropas un ASV saulkrastijazz.lv

No 17. līdz 22. jūlijam Saulkrastos norisināsies ikgadējie džeza mūzikas svētki "Saulkrasti Jazz Festival", kuri šovasar notiks jau 20. reizi. Kvalitatīvas mūzikas cienītāji varēs baudīt priekšnesumus, kurus sniegs džeza mākslinieki no Eiropas un ASV.

Festivāla pirmajā dienā, 17. jūlijā, būs iespēja dzirdēt jaunās mūziķu paaudzes priekšnesumus – ar oriģināldarbiem uzstāsies Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mūzikas akadēmiju absolventi, informē festivāla organizatori.


Otrajā dienā pie klausītājiem dosies pašmāju Marikas Šaripo kvartets un Beāte Zviedre, kā arī Ieva Kerēvica un "Mirage Jazz Orchestra", kas, pateicoties vadošo džeza mūziķu dalībai, ir uzskatāms par vienu no galvenajiem Latvijas džeza tradīcijas turpinātājām. Pēc orķestra mūziķu iniciatīvas ir izveidota jauna mākslinieciski augstvērtīga oriģinālmūzikas programma "Sapnis".

Tāpat būs iespēja dzirdēt Vācijas grupas "Blue Circle" sniegumu, kam pievienosies Matilda Leko, kura ir viena no autentiskākajām dziedātājām Austrijā un kuras balss tembrs spēj pielāgoties gan svingam un bosa novai, gan Balkānu un čigānu stila mūzikai, norāda rīkotāji.

19. jūlijā uzstāsies "LSD Trio" no Zviedrijas, piedāvājot plašu noskaņu spektru – skarbumu, neziņu, maigumu, vieglumu –, taču ar pašu mūziku sniedzot prieku un līksmību. Igaunijas un Lietuvas grupa "Heavy Beauty" improvizācijā apvienos hārdroku un džezu, ļaujot izbaudīt arī reti izmantotā basa saksofona skanējumu, kas spēj mainīties no klasiski gaumīga skaistuma līdz neapstrādāti raupjai skaņai. Savukārt orķestris "Trump Conception" no Igaunijas piedāvās ieklausīties komponista un basa spēles meistara Janno Trump kompozīcijās.

Nākamajā dienā, 20. jūlijā, jau tradicionāli norisināsies Baltijas Bundzinieku līgas fināls, kas ir jauno bundzinieku sacensība. Konkursa dalībnieki ir bundzinieki no visām Baltijas valstīm vecumā līdz 25 gadiem. Atsevišķi tiek rīkots atlases konkurss katrā valstī – Lietuvā, Latvijā un Igaunijā –, no kura tiek izvirzīti divi labākie, kas pēc tam sacenšas Saulkrastos. Latviju pārstāvēs jaunie talanti Reinis Zariņš un Reinis Ašmanis, vēsta organizatori.

Pēc tam uzstāsies trio no Maskavas "KLE2GO", kuri pazīstami ar savu atšķirīgo spēles stilu, profesionalitāti un ievērojamu mūziķu karjeru, savukārt pašmāju grupa "Jelgava Big Band" Raita Ašmaņa vadībā piedāvās Ellai Ficdžeraldai veltītu koncertprogrammu, par solisti aicinot Kotdivuārā dzimušo dziedātāju Cécile Verny.

Piektdien, 21. jūlijā, klausītājus unikālā un oriģinālā mūsdienu improvizācijas ceļojumā aizvedīs Ilonas Kudiņas kvintets, kura sastāvā muzicē progresīvi domājoši instrumentālisti no Latvijas. Tam sekos "Sharon Clark & Mattias Nilsson Trio", piedāvājot izbaudīt izcilās dziedātājas Sharon Clark plašo un visaptverošo balsi, vibrato un tembru maiņu. Vakaru noslēgs Polijas grupa "Walk Away", kas jau trīs gadu desmitu garumā, sadarbojoties ar visā pasaulē labākajiem mūziķiem, saviem klausītājiem ir radījusi piedzīvojumu pilnu ceļojumu mūzikas pasaulē, informē rīkotāji.

Festivāla noslēgums gaidāms 22. jūlijā, kad pusdienlaikā notiks džeza festivāla dalībnieku koncerts, bet vakarā būs iespēja piedzīvot trīs unikālus priekšnesumus, sākot ar diksilendu "Sapņu komanda". Džeza kolektīvs sākotnēji radīts spēlfilmas "Sapņu komanda 1935" skaņu celiņa veidošanai 2013. gadā, kad tika pieaicināti vadošie Latvijas džeza mūziķi.

Turpinājumā ar viegliem, sievišķīgiem pirkstu klikšķiem Lietuvas grupa "The Ditties" ievedīs klausītāju 30. gadu džeza mūzikas zelta laikmetā, kad pār pasauli valdīja mūzika.

Diemžēl veselības problēmu dēļ sestdien paredzēto uzstāšanos ir atcēlis afro džeza ģitārists Džimmijs Dludlu no Mozambikas, un noslēguma koncerta noslēdzošajā daļā klausītājiem tiks piedāvāts "jam session", kur kopā muzicēs labākie džeza mūzikas mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Polijas un Igaunijas.

Festivāla ietvaros notiek arī Saulkrastu džeza festivāla meistarklašu nometne, kurā piedalās bērni, jaunieši un citi interesenti, kas grib apgūt un pilnveidot zināšanas par jazz mūziku. Dalībniekiem ir iespēja pieredzējušu ārvalstu pasniedzēju vadībā attīstīt savu muzikālo talantu, visas nedēļas garumā piedaloties intensīvās mūzikas meistarklasēs, kā arī piedaloties tradicionālajā Studentu koncertā festivāla noslēguma dienā. Ieeja uz šo koncertu ir bez maksas, informē rīkotāji.