Drukāt šo lapu
11.05.2017 14:01

Kriminālžanra lugu festivālu Mālpilī veltīs izcilākajam "latviešu Šerlokam Holmsam"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kriminālžanra lugu festivālu Mālpilī veltīs izcilākajam "latviešu Šerlokam Holmsam" pixabay.com

Mālpilī 20. maijā notiks pirmais kriminālžanra lugu festivāls "Zilais karbunkuls", kas tiek organizēts par godu Dailes teātra aktiera Valentīna Skulmes 95 gadu jubilejai. Valentīns Skulme bija viens no populārākajiem slavenā detektīva Šerloka Holmsa atveidotājiem uz Latvijas teātra skatuves.

Mālpils kultūras centra amatierteātra "Vēji" režisore Liene Cimža portālu "Apriņķis.lv" informēja, ka festivāla nosaukums aizgūts no jestrās Jāņa Petera un Raimonda Paula dziesmas "Zilais karbunkukls", kas radīta 1979. gadā, iestudējot Dailes teātra leģendāro mūziklu "Šerloks Holmss" Kārļa Auškāpa režijā.

"Zīmīgi – karbunkuls – vērtīgs dārgakmens, kas simbolizē skaistuma spēku un godību. Tikpat atmiņā paliekoši kā Valentīna Skulmes atveidotais izmeklētājs Holmss bija arī Gunāra Placēna Doktors Vatsons un Jura Strengas Doktors Moriartijs. Šoreiz aktieris Juris Strenga būs festivāla goda viesis," piebilst L. Cimža.

Festivāls notiks Mālpils kultūras centrā, kur visas dienas garumā būs iespēja bez maksas noskatīties piecas kriminālžanra lugas, kuras uz Mālpili būs atvedis Latvijas Universitātes Studentu teātris (Robērs Tomā "Astoņas mīlošas sievietes"), Bauskas novada Vecsaules amatierteātris (Andris Ūdris "Psihotropais nams"), Limbažu novada Skultes amatierteātris (Lelde Stumbre "Burvīgie blēži") un Ozolnieku novada amatierteātris (Džons Bointons Prīstlijs "Viesnīcas noslēpumi"). Savukārt Mālpils kultūras centra amatierteātra "Vēji" iestudētā Leldes Stumbres luga "Liels, spoži sarkans autobuss" šajā dienā piedzīvos savu pirmizrādi.

Valentīns Skulme pieder mākslinieku Skulmju dzimtai, bet ģimenes memoriālās mājas "Skulmes" atrodas Mālpils novadā. Mālpils kapsētā ir arī Valentīna Skulmes mūžīgās atdusas vieta. Nākotnē festivāls "Zilais karbunkuls" iecerēts kā ikgadējs pasākums Mālpils novadā, kas godās Valentīna Skulmes – novadnieka un izcilākā latviešu Šerloka Holmsa – piemiņu un pulcēs teātra mākslas cienītājus no visas Latvijas.