Drukāt šo lapu
23.01.2017 17:27

"Pulveri meklējot" atgriežas Ulbrokā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
20. janvāra vakarā dokumentālā filma “Pulveri meklējot” atgriezās Ulbrokā ‒ vietā, kur tā filmēta. Tāpēc tā bija nozīmīga diena gan filmas varoņiem Ziedonim Ločmelim (pirmais no kreisās), producentam un žurnālistam Atim Klimovičam, kurš daudz rakstījis par Latvijas karavīriem, režisoram Reinim Ūbelim un jo vairāk otram filmas varonim Artim Ozolam, kurš Ulbrokas kultūras namā bijis arī savos bērnības svētkos. 20. janvāra vakarā dokumentālā filma “Pulveri meklējot” atgriezās Ulbrokā ‒ vietā, kur tā filmēta. Tāpēc tā bija nozīmīga diena gan filmas varoņiem Ziedonim Ločmelim (pirmais no kreisās), producentam un žurnālistam Atim Klimovičam, kurš daudz rakstījis par Latvijas karavīriem, režisoram Reinim Ūbelim un jo vairāk otram filmas varonim Artim Ozolam, kurš Ulbrokas kultūras namā bijis arī savos bērnības svētkos. Einārs Binders

Barikāžu varoņu piemiņas dienā ‒ kā turpinājums piemiņas brīdim pie Barikāžu piemiņas akmens, svētku salūtam un zemessargu zvēresta ceremonijai ‒ Ulbrokas kultūras namā notika filmu studijas "Drejas" dokumentālās filmas "Pulveri meklējot" izrāde.

Tās galvenie varoņi ir pierīdzinieki Artis Ozols un Ziedonis Ločmelis, kurus visupirms vieno patriotiskas jūtas pret Latviju. Garkalnietis Ziedonis nodarbojas ar jaunsargu apmācīšanu, bet stopiņietis Artis, lai gan pēc dienesta padomju armijā nosolījies nekad vairs armijas mundieri mugurā nevilkt un kazarmās nedzīvot, pirms dažiem gadiem pieteicies Zemessardzē.

Tāpat abus filmas varoņus vieno aizraušanās ar motocikliem ‒ abi ir militārā motokluba "Patrioti" biedri. Jāpiemin arī fakts, ka A. Ozols ir radījis "Patriotu" emblēmu, kurā, tāpat kā citu militāro motoklubu vizītkartēs, ir vieta galvaskausam.

Dokumentālās filmas "Pulveri meklējot" pirmizrāde notika pagājušā gada novembrī Kara muzejā, bet šoreiz filmas galvenie varoņi kopā ar filmas producentu Ati Klimoviču un režisoru Reini Ūbeli nostājās publikas – vietējo iedzīvotāju un Zemessardzes 19. bataljona jauno zemessargu ‒ priekšā Ulbrokas pirmizrādē, turklāt pati filma nosacīti atgriezās vietā, kur tapusi, proti, Stopiņu novadā, kur ir Zemessardzes 19. nodrošinājuma bataljona mājvieta. Filmēšanā bija iesaistīts arī vienības personāls.

Stāvot uz Ulbrokas kultūras nama skatuves un uzrunājot klātesošos, A. Ozols sacīja, ka viņam šī ir zīmīga atgriešanās vietā, kur pirms daudziem gadiem viņam bērnības svētkos uzdāvināta sudraba karotīte ar zaķīti. Turklāt atgriešanās notikusi tik zīmīgā dienā kā 20. janvāris.

Savukārt A. Klimovičs svētku reizē aicināja nekad nenovērtēt par zemu to, kas tika izdarīts 1991. gadā, kad tauta apliecināja, ka kopīgu mērķu vārdā var būt vienota. Vēlāk filmā šo domu, būvēdami motociklu, dialogā apliecināja arī abi filmas varoņi – Ziedonis un Artis.

Jāpiemin arī filmas režisora R. Ūbeļa pirms filmas teiktais: "Pēc tam, kad bija atkritušas vairākas citas idejas, palika šī – uzņemt filmu par diviem nejauši izvēlētiem vīriem, kuriem rūp, kas notiek ar mūsu zemi. Tādi filmas varoņi varētu būt ikviens no jums."