Drukāt šo lapu
23.08.2016 11:40

Šonedēļ Pierīgas novados paredzēti vairāki brīvdabas kino seansi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šonedēļ Pierīgas novados paredzēti vairāki brīvdabas kino seansi arhīvs

Cerībā uz labvēlīgiem laika apstākļiem pēdējās augusta dienās vairākos Pierīgas novados paredzēti brīvdabas kino seansi. Otrdien Saulkrastos, trešdien Mārupē, piektdien Murjāņos, Olainē un Ādažos mazliet neierastā gaisotnē būs skatāmas latviešu režisoru veidotās dokumentālās un mākslas filmas.

23. augustā plkst. 21.00 Saulkrastu Saules laukumā, atzīmējot akcijas "Baltijas ceļš" 27. gadadienu, tiks demonstrēta Edvīna Šnores filma "Nezināmais karš: Baltijas pretošanās", kas stāsta par Baltijas valstu nacionālo partizānu bruņoto pretestību Padomju Savienības varai pēc Otrā pasaules kara.


Kā iemeslu, kāpēc filma ir svarīga tieši šobrīd, E. Šnore intervijā portālam "Apriņķis.lv" minēja šaubu pilnās runas Rietumos, par to vai Baltijas valstis ir gatavas sevi aizstāvēt, ja šeit kāds iebruktu. "Ja to varējām darīt toreiz, tad pašlaik tas ir pilnīgi pašsaprotami," viņš uzsvēra.

24. augustā plkst. 21 Mārupes novada domes iekšpagalmā paredzēts bezmaksas kino vakars, ko nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ nācās pārcelt no 17. augusta. Godinot latviešu kino meistaru Jāni Streiču viņa 80 gadu jubilejā, skatītāji varēs redzēt viņa 2010. gada spēlfilmu "Rūdolfa mantojums". Filma ir veltījums Rūdolfam Blaumanim un veidota kā fantāzija par Skroderdienu varoņu jaunības dienām. Rīkotāji sola, ka seansa apmeklētājus gaida kāds pārsteigums arī no paša režisora...

Jāņa Streiča jubilejas noskaņās uz kino nakti 26. augustā no plkst. 22 aicina Ādažu Kultūras centrs. Režisora talanta cienītājiem Kultūras centra pagalmā īpašā atmosfērā būs iespēja vēlreiz redzēt trīs viņa filmas.

Plkst. 22.00 tiks izrādīta 1997. gadā uzņemtā filma "Likteņdzirnas" par trīs cilvēku dažādajiem likteņiem. Plkst. 24.00 skatītāji varēs vērot 1976. gadā izlaisto filmu "Meistars" par disciplinēto un darbu mīlošo jaunieti Artūru, kurš pēc dienesta armijā atgriežas savā darba vietā rūpnīcā. Bet izturīgākajiem kino cienītāji plkst. 1.30 varēs noskatīties 2000. gada filmu "Vecās pagastmājas mistērija" jeb stāstu par "veco čekistu, kurš bija spiests pavadīt vecumdienas savu noziegumu vietā".

26. augustā plkst. 21.30 Olaines Mežaparka estrādē, atzīmējot Jāņa Streiča 80. jubileju, notiks brīvdabas kino seanss – filma "Cilvēka bērns". Tas ir stāsts par Latgales Pāvulānu ģimenes dzīvi, par tradīcijām un vērtībām, kas tiek nodotas no paaudzes uz paaudzi. Galvenais varonis Bonifācijs Pāvulāns, dzīvespriecīgais un zinātkārais Boņuks, kopš agras bērnības mācās veidot attiecības ar ģimenes locekļiem un pārējiem cilvēkiem, ar Dievu un dabu. Ieeja bez maksas.

Savukārt Ziedoņa muzejs Murjāņos sestdien brīvdabas kino ciklu turpinās ar 2014. gadā tapušo režisora Jura Kursieša spēlfilmu "Modris" par pusaudzi, kura dzīvē liktenīgi samezglojumi seko cits citam un puisi noved līdz noziedznieka statusam. Liktenīgais grūdiens, kas ierosina šo sniega bumbas efektu – konflikts ar māti, kura nodod savu dēlu policijā.

Pirms filmas, kas ir uz patiesiem notikumiem balstīts stāsts, klātesošajiem ne vien būs iespēja aplūkot Ziedoņa vasaras māju "Dzirnakmeņi", bet arī tikties ar vakara viesi – režisoru Juri Kursieti.