Drukāt šo lapu
01.04.2016 13:51

Ķekavā uzskata – jokiem ir vieta arī muzejā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Nu jau septīto gadu 1. aprīlis Ķekavā ir oficiāla Joku diena, kad noslēdzas Ķekavas novadpētniecības muzeja rīkotais skolēnu karikatūru konkurss "Pa-smejies!", un uzvarētājiem tiek pasniegta karikatūrista Edgara Ozoliņa balva.

Ķekavas novadpētniecības muzejs ir vienīgais muzejs Latvijā, kas popularizē karikatūru kā mākslas žanru. Šeit izvietota novadniekam karikatūristam Edgaram Ozoliņam veltīta ekspozīcija un parasti aplūkojama kāda ievērojama karikatūrista personālizstāde.

Šogad konkurss veltīts Ugunīgajam pērtiķim

"Jau kopš 2010. gada aicinām skolēnus iesūtīt savus zīmējumus karikatūru konkursā "Pa-smejies!". Šogad, kā jau Pērtiķa gadā, jaunos karikatūristus aicinājām padomāt par Ugunīgo pērtiķi," portālam "Apriņķis.lv" stāsta Ķekavas novadpētniecības muzeja direktore Ināra Rumbina.

Uzaicinājumam piedalīties konkursā atsaucās 17 skolas no visas Latvijas, un uz muzeju tika atsūtīts 191 darbs. "Konkursa dalībnieku vidū ir gan vietējās skolas – Ķekavas vidusskola, Ķekavas Mākslas skola un privātskola "Gaismas Tilts 97" –, kā arī Siguldas Valsts ģimnāzija, Siguldas pilsētas vidusskola, Jelgavas 2. pamatskola, Jēkabpils, Saldus, Talsu un vairākas Rīgas skolas – Ziemeļvalstu ģimnāzija, 31., 45., 47., 64. un 84. vidusskola. Dažas skolas konkursā piedalās atkārtoti.

"Tur liela loma ir viņu skolotājiem, piemēram, Andim Līkansim no Ziemeļvalstu ģimnāzijas, Aivai Cvetkovai un Raitim Tikumam no Siguldas, Rainai Sulai, Santai Veidemanei un Signei Kalējai no Ķekavas, Ilzei Kīns un Ilzei Plūmei no Rīgas un daudziem citiem," uzsver I. Rumbina.

"Bērni zīmē, ko jau katrs grib. Viens otrs iespaidojas arī no mūsu pazīstamākajiem karikatūristiem. Pērtiķis gan karikatūrās neparādās tik bieži, tāpēc šoreiz ir vairāk radošās iztēles. Bet, kā sacījis kāds atzīts karikatūrists: tas jau nekas, ja varu atpazīt savu ietekmi. Tas taču nenozīmē, ka jaunais autors nebūtu mēģinājis domāt un darīt pa savam. Ja neko nedarīsi, nekā arī nebūs," viņa piebilst.

Konkurss notiek vairākās grupās: 5.–7. klase, 8.–9. klase un atsevišķā grupā vidusskola. Galveno godalgu – Edgara Ozoliņa piemiņas balvu – saņem katrā grupā labākā karikatūra, tad seko godalga, atzinība, kā arī pateicība visiem par piedalīšanos konkursā.

Šogad konkursu ar 50 eiro dāvanu karti atbalsta portāls "Karikatūristi.lv".

Edgara Ozoliņa balva ik gadu tiek arī pieaugušajiem karikatūristiem. Tādu ir saņēmis Agris Liepiņš, Zemgus Zaharāns un Pāvels Hafizovs. Šogad tas būs Kristaps Auzenbergs, kuram pērn Ķekavas novadpētniecības muzejā bija izstāde. Paldies tiek teikts arī skolotājiem, kuru bērni atsūtījuši savas karikatūras konkursam "Pa-smejies!".

Redzēt, kā strādā profesionāļi

"Katru gadu 1. aprīlī, Joku dienā, Doles Tautas namā kopā sanāk skolēni un skolotāji, kuru bērni ir piedalījušies konkursā. Atbrauc arī pazīstami karikatūristi.

Mēs uzdodam viņiem uzzīmēt karikatūru. Parasti mākslinieki saņem uzdevumu iekļaut karikatūrā trīs priekšmetus. Kādreiz zālē sanākušajiem skolēniem lūdzām nosaukt trīs lietas, kuras apspēlēt karikatūrā, bet tagad tās atrodam muzejā. Pērn 1. aprīlis bija ļoti tuvu Lieldienām, tāpēc izvēlējāmies groziņu, mūzikas instrumentu – korneti – un rotaļu zaķīti. Kas būs šogad, lai pagaidām paliek noslēpums," saka I. Rumbina.

Viss sākās ar klasiķa arhīvu

"Būtisks pagrieziens vietējā muzeja dzīvē sākās, kad mūsu novadnieka, mūžībā aizgājušā mākslinieka Edgara Ozoliņa (1930–1987) atraitne Ķekavas novadpētniecības muzejam uzdāvināja mākslinieka arhīvu – aptuveni trīs tūkstošus fotogrāfiju, dokumentu, zīmējumu un skiču. Ieguvuši šo kolekciju, sapratām, ka muzeja misija turpmāk ir ne tikai novada vēstures, bet arī E. Ozoliņa mantojuma saglabāšana un karikatūras kā mākslas žanra popularizēšana. Kad 2009. gadā muzejs atnāca uz jaunajām telpām Doles Tautas namā, jau zinājām, ka te būs E. Ozoliņam veltīta pastāvīga ekspozīcija.

Jau nākamajā gadā sākām skolēnu karikatūru zīmēšanas konkursu "Pa-smejies!", kura logo – gardi smejošu vīriņu – izveidoja karikatūrists P. Hafizovs. Jau nākamajā gadā sākām dibināt kontaktus ar Latvijas karikatūristiem Gati Šļūku, kurš patiesībā ir mūsu novadnieks tepat no Titurgas, Zemgu Zaharānu, Māri Aizpurieti, Kristapu Auzenbergu, Robertu Cinkusu un citiem un veidot karikatūru izstādes," stāsta I. Rumbina.

Vēl viņa atklāj, ka šovasar muzejs saņēmis dāvinājumu no Andra Ruģēna, kurš savulaik mēģināja atjaunot humora žurnālu "Dadzis". Šobrīd muzeja rīcībā ir liela oriģinālo zīmējumu kolekcija ar Imanta Melgaiļa, Daiņa Breikša, Agra Liepiņa, Uģa Mežavilka un citu karikatūristu zīmējumiem, un tiek domāts par "Dadzim" veltītas ceļojošas izstādes veidošanu, jo žurnālam drīz apritēs 60. gadadiena.

Ināra Rumbina uz jautājumu, vai no konkursa “Pa-smejies!” dalībniekiem jau ir izaudzis kāds jauns, plašāk pazīstams karikatūrists, atbild, ka pagaidām vēl ne, jo septiņi gadi neesot ilgs laiks. Taču muzeja cilvēku darbs, rūpējoties, lai cilvēki biežāk pasmaidītu un karikatūra kā mākslas žanrs Latvijā saglabātos arī turpmāk, ir to vērts.Ināra Rumbina uz jautājumu, vai no konkursa “Pa-smejies!” dalībniekiem jau ir izaudzis kāds jauns, plašāk pazīstams karikatūrists, atbild, ka pagaidām vēl ne, jo septiņi gadi neesot ilgs laiks. Taču muzeja cilvēku darbs, rūpējoties, lai cilvēki biežāk pasmaidītu un karikatūra kā mākslas žanrs Latvijā saglabātos arī turpmāk, ir to vērts.