Drukāt šo lapu
12.03.2016 08:55

Vediet bērnus uz teātri!

Autors  Marta Ūdre
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Bērnu audzināšanā vecāku piemērs iedarbojas daudz labāk nekā vārdi. Ir lietas, ko grūti izmainīt – ja vecākiem garšo kūkas un cepti kartupeļi ar karbonādi, diez vai šādus paradumus izdosies mainīt.

Tāpat tie, kas ar sportu ir uz Jūs, diez vai bērna dēļ katru rītu sāks skriet krosiņu tikai, lai rādītu labu piemēru. Bet ir lietas, uz ko saņemties ir daudz vienkāršāk un kas veido bērna paradumus turpmākai dzīvei. Viena no šīm jomām ir kultūras pasākumu apmeklēšana. Šoreiz konkrētāk par teātri.


Pat vecāki, kas paši ir regulāri teātra apmeklētāji, bieži vien izvēlas bērnus atstāt mājās, jo izrāde tiem var nešķist interesanta, bērni var slikti uzvesties u.tml. Vecākiem dažreiz gluži vienkārši ir ierobežots brīvais laiks, un jāpriecājas, ja pašiem izdodas izrauties uz kādu pasākumu. Taču reizēm ir vērts savu brīvo laiku pakārtot bērna interesēm un aizvest viņu tieši uz viņa vecumam atbilstošu teātra izrādi. Turklāt nereti beigās izrādās, ka vecāki paši bērnu izrādē ir smējušies pilnā kaklā.

Domājot par bērnu izrādēm, nevajag domāt tikai par leļļu teātri. Mūsdienīgas, kvalitatīvas un, kas svarīgi, gudras izrādes bērniem piedāvā daudzi teātri. Ir izrādes, uz kurām biļetes tiek burtiski izķertas jau vairākus mēnešus iepriekš, piemēram, "Skolotājs Jāps un klase" Jaunajā Rīgas teātrī, "Baltā grāmata" teātrī "Šmulītis" un citas.

Bez tā, ka bērnam izstrādājas paradums apmeklēt kultūras pasākumus, teātra apmeklējumam ir pavisam konkrēti ieguvumi, uz ko norāda neirozinātnieki. Proti, teātra apmeklējums trenē koncentrēšanās spēju, paplašina vārdu krājumu, attīsta empātijas spēju un cilvēku izpratni, uzlabo klausīšanās un komunikācijas spējas, kā arī palīdz izprast sakarības, par ko varbūt nav sanācis aizdomāties ikdienā. Un pats labākais – visi šie ieguvumi ir nevis kā mācību stunda, bet kā izklaide.

Pirms vest bērnu uz teātri, vēlams sagatavoties, lai vakars būtu maksimāli izdevies.

Izvēlieties piemērotu izrādi!

Laicīgi informējiet bērnu, ka iesiet uz teātri, un īsumā izstāstiet, par ko būs izrāde!

Iepazīstiniet ar labas uzvedības normām teātrī!

Pirmo reizi ejot uz izrādi, labāk sēdēt rindas malā, no kurienes vajadzības gadījumā ir ērti pamest zāli.

Pārliecinieties par praktisko pusi: ka bērns pirms tam ir labi izgulējies, paēdis, apmeklējis tualeti un nekas viņu netraucē baudīt izrādi.

Pēc izrādes pārrunājiet redzēto!