Drukāt šo lapu
21.08.2015 13:56

Tapusi grāmata par Vecās Derības praviešiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tapusi grāmata par Vecās Derības praviešiem publicitātes

Šosestdien Olaines evaņģēliski luteriskajā draudzē tiks atvērta Roberta Feldmaņa grāmata "Vecās Derības pravieši", kuras pamatā ir ievērojamā luterāņu mācītāja Roberta Feldmaņa sprediķu sērija par Vecās Derības lielajiem praviešiem.

Lutera Akadēmijas pasniedzēja, doktora grāda kandidāte Laila Čakare papildinājusi grāmatu ar tā saukto mazo praviešu apskatu. Šis ir pirmais latviešu autoru oriģināltekstu izdevums, kurā koncentrēti aplūkoti Vecās Derības pravieši.

Gan R. Feldmaņa sprediķi, gan komentāri, kas apkopoti grāmatā "Vecās Derības pravieši", uzrakstīti viegli saprotamā, aizraujošā valodā. Grāmata papildināta ar unikālu Vecās Derības Israēlas un Jūdas valstu valdnieku hronoloģisko tabulu un kartēm, kas sniedz papildu informāciju par praviešu darbības laika ģeopolitisko situāciju.

"Vecās Derības praviešu grāmatās ir daudz skaistu, iespaidīgu vārdu, taču kam, par ko un kādā sakarā tie teikti? Ievērojamā luterāņu mācītāja Roberta Feldmaņa sulīgajā valodā šie senie praviešu tēli atdzīvojas. Lutera Akadēmijas docētājas Lailas Čakares lietpratīgie komentāri palīdzēs labāk izprast šīs parasti vismazāk pazīstamās Bībeles grāmatas. Roberta Feldmaņa un Lailas Čakares kopdarbā apvienojas sprediķis un akadēmiska izziņa, tādēļ šī grāmata noderēs gan studijām, gan celsmei," par grāmatu sacījis Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags.

Vaicāta, kāpēc mums būtu svarīgi izlasīt grāmatu par Bībeles praviešiem, L. Čakare saka: "Tāpat kā Bībeles vēsts kopumā, arī tās praviešu sludinātais sniedzas tālu pāri pašu praviešu dzīves laikam. Tomēr bieži vien ir grūti izprast vēstījumus, kas nāk no divarpus līdz pat trīs tūkstošus gadu senas pagātnes. Šī grāmata dod ieskatu Vecās Derības praviešu dzīves laikā. Ieraugot praviešus viņu vēsturiskajā laikā un vietā, varam labāk izprast viņu teikto un saredzēt, cik lielā mērā vārdi no viņu mutes attiecas uz mums šeit un šodien."

Grāmatas atvēršanā solījis piedalīties arī Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, mākslas vēsturnieks Ojārs Spārītis, kurš pastāstīs par Olaines baznīcu, kur mācītājs R. Feldmanis komunistiskā režīma apstākļos izveidoja vēl joprojām vienu no skaistākajām un liturģiski izteiksmīgākajām altāra telpām.

Teoloģijas doktors Roberts Feldmanis (1910–2002) ir ievērojamākais 20. gadsimta Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs. Viņa kalpošana būtiski ietekmēja baznīcu, Latvijas garīgo atmodu un sniedzās arī ārpus tās robežām.

R. Feldmanis bija leģenda jau savas dzīves laikā. Būdams izcils sprediķotājs un prasmīgs liturgs, kā nozīmīgāko guvumu savā mūžā viņš vērtēja iespēju kalpot mācītāja amatā, un, mūža nogalē atskatoties uz paveikto, viņš teicis: "Mana dzīve bija tikai mācītāja dzīve, mans darbs bija tikai vienkāršs mācītāja darbs."

Laila Čakare ir Vecās Derības un Bībeles ebreju valodas pasniedzēja Lutera Akadēmijā. Pēc bakalaura grāda iegūšanas Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātē studējusi starptautiskajā Bībeles tulkošanas programmā Amsterdamas Brīvajā Universitātē. Piedalījusies jaunā Bībeles tulkojuma (Latvijas Bībeles biedrība, 2012) tapšanā kā Vecās Derības tekstu tulkotāja un redaktore, kā arī ir vairāku ar šo tēmu saistītu publikāciju autore.