Drukāt šo lapu
14.07.2015 10:10

Skatījums uz Baltijas jūru ar francisku pieskaņu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Skatījums uz Baltijas jūru ar francisku pieskaņu publicitātes

Carnikavas novada tautas namā "Ozolaine" līdz 27. jūlijam un no 11. līdz 24. augustam skatāma Baltijas jūrai veltīta izstāde "Baltijas jūra – apdraudēta dzīvā vide".

Turpinot jau pirms vairākiem gadiem iesākto tradīciju, Francijas institūts piedāvā Latvijas skatītajiem populārzinātniskas afišu izstādes, kas veltītas vides daudzveidības un dabas mantojuma aizsardzības tēmai.

Kad UNESCO 2013. gadu pasludināja par ūdens sadarbības gadu, tā ietvaros Francijas institūts izveidoja Baltijas jūrai veltītu izstādi ar nosaukumu "Baltijas jūra – apdraudēta dzīvā vide". Kopš 2014. gada marta izstāde ceļo pa Latviju, tā tikusi izstādīta Liepājā, Jūrmalā un Rīgā, Jelgavā, Valmierā un Madonā. Tagad tā skatāma arī Carnikavā.

"Izstādē caur fotogrāfijām un paskaidrojošiem tekstiem parādīta daudzveidīgā Baltijas jūras seja, vides fauna un flora, pašreizējā stāvokļa cēloņi un ietekme uz vidi pietiekami ilgā termiņā. Kuģošana, jūras satiksme, zveja, vēja ģeneratoru parki, energoresursu ieguve, tūrisms, izklaide un citas cilvēka darbības izpausmes – visa šī daudzveidība ietekmē jūras vidi. Vēsture un Baltijas jūras stratēģiski nozīmīgais ģeopolitiskais stāvoklis ņem virsroku pār apdraudēto dzīvo vidi," uzsver izstādes rīkotāji.

Baltijas jūra ir visjaunākā mūsu planētas jūra un vienlaikus tā ir arī viena no lielākajām iesāļajām ūdenstilpēm (ar zemu sāls saturu). Baltijas jūra - neparasts saldūdens un retu jūras sugu apvienojums – ir īpaši neaizsargāta pret vides izmaiņām, tās ekosistēmai nav bijis pietiekami daudz laika, lai attīstītu noturību pret intensīvu darbību. Zveja, kuģošana, lauksaimniecība un citas saimnieciskas darbības ik dienu ietekmē Baltijas jūru.

Atrast līdzsvaru starp ekonomikas, sabiedrības un vides kvalitāti – tāds ir izaicinājums, ar ko saskaras Baltijas jūras reģiona valstu valdības.