Drukāt šo lapu
26.03.2015 09:47

FOTO: Mazie Baldones mākslinieki novadā un pasaulē

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
”Baldones Mākslas skolas audzēkņu panākumu pamatā ir bērnu talants un iespēja to izkopt turpat novadā, jo nodarbības vada pasniedzēji ar augstāko profesionālo izglītību mākslā un pedagoģijā,” saka skolas direktors Tālivaldis Muzikants, kurš pats ir profesionāls tēlnieks. ”Baldones Mākslas skolas audzēkņu panākumu pamatā ir bērnu talants un iespēja to izkopt turpat novadā, jo nodarbības vada pasniedzēji ar augstāko profesionālo izglītību mākslā un pedagoģijā,” saka skolas direktors Tālivaldis Muzikants, kurš pats ir profesionāls tēlnieks. Einārs Binders

Pateicoties Baldones Mākslas skolas audzēkņu darbiem, Baldones un Latvijas vārds izpelnījies cieņu, atzinību un patiesu interesi ASV, Japānā, Taivānā, Čehijā, Slovākijā, Francijā, Polijā, Grieķijā, Izraēlā, Ēģiptē.

Dažādās pasaules malās rīkotajos konkursos mazo baldoniešu darbi regulāri gūst zelta, sudraba un bronzas medaļas. Patlaban Baldonē apskatāma Mākslas skolas audzēkņu darbu izstāde, kur par viņu varēšanu katrs var pārliecināties savām acīm.

Kompozīcijas, grafikas un eļļas gleznas

"Novada domes ēkā esošajās Mākslas skolas telpās patlaban aicinām aplūkot audzēkņu darbus, kas tapuši trīs mūsu pedagogu meistardarbnīcās," sākot iepazīstināšanu ar izstādi, saka skolas direktors Tālivaldis Muzikants.

"Pirmajā stāvā ir apskatāmi mūsu jaunāko kursu audzēkņu kompozīcijas darbi, kas tapuši skolotājas Ināras Visnievskas vadībā. Stāvu augstāk var aplūkot skolēnu grafikas darbus linogriezuma, kartona drukas un sausās adatas tehnikā, kas veidoti pasniedzējas Ingūnas Krolles-Irbes vadībā. Trešajā ir Ievas Muzikantes audzēkņu eļļas gleznu izstāde. Ne katrā mākslas skolā piedāvā eļļas glezniecību, jo ir vajadzīgs diezgan liels pedagoga darba ieguldījums, lai bērni varētu iemācīties strādāt šajā tehnikā. Viņi glezno uz audekliem tāpat kā profesionālie mākslinieki. Tas bērnus iedvesmo, un viņiem ļoti patīk."

"Eļļas glezniecību bērni sāk apgūt no piektā kursa," paskaidro pedagoģe Ieva Muzikante. "Sākumā viņi mācās zīmēt ar guašu, pēc tam pāriet uz akrilu un tikai tad sāk strādāt ar eļļas krāsām. Izstādē var aplūkot dažādu vecumu audzēkņu eļļas gleznas dažādās tehnikās."

Panākumi pasaules līmeņa konkursos

"Mēs regulāri piedalāmies starptautiskos konkursos, lai bērni pilnveidotu sevi, parādītu, ko paši var, un redzētu, ko viņu vienaudži dara," turpina skolas direktors.

"Patlaban gatavojam bērnu darbu mapīti sūtīšanai uz Taivānu. Šajos konkursos, kur piedalās audzēkņi no 50 valstīm, desmitiem tūkstošu darbu konkurencē mūsu bērni ļoti veiksmīgi startē no laika, kad Latvijā atvēra Taipejas misiju. Pirmajā reizē – 1996. gadā – mūsu mazā Enija Mugurēviča ieguva zelta medaļu. Tas bija liels notikums ne tikai Enijai un Baldonei, bet arī Latvijai, kas bija jauna, nesen kā neatkarību atguvusi valsts. Kopš tā laika mūsu bērni šajos konkursos ir ieguvuši astoņas zelta, sešas sudraba un trīs bronzas medaļas."

"Vēl lielāka – 70 valstu dalībnieku – konkurence ir konkursā Japānā," papildina I. Muzikante. "Pirms gada 17. pasaules bērnu mākslas skolu izstādē galveno pilsētas balvu "Kanagawa prize" ieguva mūsu audzēkne Patrīcija Šulce.

Katru gadu piedalāmies arī starptautiskajā UNESCO mākslas konkursā Francijā. Tur piešķir balvas līdz 100. vietai, kas katra ir tikai viena, tāpēc jo īpaši vērtīga. Darbus izvērtē augsta līmeņa profesionāla mākslinieku žūrija, un arī tur mūsu bērni bijuši apbalvoto godā. Pirms gada pirmo vietu šajā prestižajā konkursā ieguva mūsu audzēkne Marta Luīze Veinberga."

"Pagājušajā gadā četras pirmās vietas izpelnījās mūsu audzēkņi, kuri startēja starptautiskajā konkursā "Creative connections", kas notiek Norvalkā ASV. Krišjāņa Beļavska, Aleksandra Moskaļenko, Emīlijas Grausiņas un Adeles Rasmanes darbi ir ievietoti un ikvienam aplūkojami starptautiskajā interneta izstādē, ko var aplūkot vietnē www.creative connections.

13. martā noslēdzās XIV Starptautiskais vizuālās mākslas konkurss "Es dzīvoju pie jūras", kurā zelta medaļu ieguva mūsu audzēkne Zane Vanuška," ar gandarījumu saka T. Muzikants.