Drukāt šo lapu
08.08.2014 17:31

Jaunā dziedātāja Kerija Kalēja: Patiesa dziesma dod spēku dzīvot tagadnē

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Kerija Kalēja un Ēriks Džeiks muzicē aktuālajā indie pop un indie dance stilā, ko kombinē ar rokmūzikas elementiem. Septembra sākumā duets "Astra The 22’s" plāno uzstāties Rīgā, Viļņā un Tallinā. Kerija Kalēja un Ēriks Džeiks muzicē aktuālajā indie pop un indie dance stilā, ko kombinē ar rokmūzikas elementiem. Septembra sākumā duets "Astra The 22’s" plāno uzstāties Rīgā, Viļņā un Tallinā. no Kerijas Kalējas arhīva

"Septiņpadsmit gadu vecumā es aizbraucu uz Ameriku mūzikas dēļ. Es gribēju rakstīt un izpildīt dziesmas pati, jo šī vēlme manī ir, laužas ārā, vēlas izpausties un sagādā laimes sajūtu.

Pasaules mūzikas galvaspilsētā Ņujorkā es studēju gan mūziku, gan mūzikas biznesu – ierakstu industriju un mārketingu," stāsta dziedātāja un mūzikas izdevniecības "MicRec" ģenerālmenedžere Kerija Kalēja.

Ir pagājis mazliet vairāk nekā gads, kopš Kerija Kalēja no Amerikas atgriezusies Latvijā. "Šis laiks paskrēja ļoti ātri. Zināšanas, ko apguvu mūzikas biznesā, un praktiskā pieredze, ko ieguvu mūzikas izdevniecībās ASV, man ļoti noder darbā mūsu izdevniecībā "MicRec"," stāsta Kerija. "Manos ģenerālmenedžeres pienākumos ietilpst autordarbu reģistrēšana, autorlīgumu slēgšana, autordarbu licencēšana TV šoviem, reklāmām, filmām. Mazliet darbojos arī starptautiski – uzturu kontaktus ar mūsu ierakstu kompānijas kolēģiem Zviedrijā, Anglijā, ASV un reģistrēju mūsu darbus viņu datu bāzēs. Līdz ar to mans darbs ir ļoti daudzveidīgs un par garlaicību nevaru sūdzēties."

Paralēli pienākumiem izdevniecībā "MicRec" Kerija Kalēja raksta un pati izpilda arī savu mūziku. "Pēc atgriešanās no Amerikas es mēģināju sadarboties ar latviešu mūziķiem, centos izveidot arī grupu, bet tas diemžēl nesanāca," atklāj mūziķe. "Mana pieredze liecina, ka, ja ieceres neizdodas vai nesanāk realizēt ar konkrētiem cilvēkiem, tās ir jāatlaiž un jālūkojas apkārt, kur ir tāda daudzveidība.

Un sanāca tā, ka pagājušā gada decembrī es aizbraucu uz Ameriku, lai gan nebiju plānojusi to darīt. Tur es satiku savu grupas biedru Ēriku, kuru pazinu no studiju laikiem Ņujorkā. Priecājoties par atkalredzēšanos, mēs runājāmies par visu ko. Ar Ēriku mums ir līdzīga dzīves un muzikālā izpratne, jo mums abiem patīk vienas un tās pašas lietas. Studiju laikā Ērikam bija grupa "Waildstreet", kas spēlēja glamroku. Un man bija līdzīgs projekts ar nosaukumu "Astra and The 22s". Mēs zinājām viens par otra projektiem, gājām viens uz otra koncertiem, reizēm apmainījāmies ar kādām idejām, bet kopā neko nebijām darījuši.

Satikušies pēc studijām, mēs atkal dalījāmies domās par mūziku, līdz jutām, ka viens pamet ideju, otrs to uztver un turpina tālāk. Pietika vienam nospēlēt dažas taktis, otrs turpināja melodiju, viens nodziedāja pāris vārdu, otrs domu pavirzīja tālāk, un mēs ar prieku apjautām, ka veidojas dziesma. Tā spēlēdamies, gluži kā mētājot bumbu viens otram, mēs diezgan daudz kopā sarakstījām. Kad atgriezos Latvijā, sadarbību turpinājām, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas. Sūtot viens otram ierakstu failus un e-pastus, mēs apmaināmies ar domām, pabeidzam iesākto, dalāmies ar jaunām idejām un strādājam pie tām."

Šā gada martā amerikāņu dziedātājs un ģitārists Ēriks Džeiks (Eric Jayk) un latviešu dziedātāja Kerija Kalēja pieteica savu duetu "Astra The 22's" ar pirmo singlu "Catwoman". Dziesma ierakstīta un miksēta Ņujorkā. Skaņas pēc­apstrādi veidojis Hovijs Veinbergs (Howie Weinberg), kurš ieguvis četras "Grammy" nominācijas, 200 "Zelta albumus" Amerikā un strādājis ar tādiem mūzikas pasaules "vaļiem" kā "The White Stripes", "Nirvana", "Red Hot Chili Peppers" un citiem.

"Dziesma "Catwoman" ir kā metafora," saka Kerija. "Kaķsievietes vietā var būt jebkas, ko cilvēks izjūt kā emocionālu pagātnes nastu, kas vilkusies līdzi no kāda cita cilvēka vai attiecībām. Dziesma ir par atbrīvošanos no šīm neredzamajām važām vai ķēdēm un atgūto brīvības sajūtu".

Savukārt jūnija sākumā Ēriks un Kerija prezentēja savu otro singlu "Save me", kuru miksējis Kails Kelso (Kyle Kelso) Ņujorkā, bet master skaņas apstrādi Losandželosā veicis arī H. Veinbergs:



"Dziesma "Save me" stāsta par to, ka cilvēki, lai kurā pasaules malā atrastos, piedzīvo gan labas, gan sliktas emocijas, viņus līdzīgi nomāc gan vientulība, gan vēlme mīlēt un būt mīlētiem," atklāj Kerija. "Mūsu otrais kopdarbs ir stāsts par to, ka dzīvē ir jāatmet viss liekais, lai atrastu to, pēc kā patiesībā ilgojamies un varam piepildīt savu dzīvi."

Abas dueta "Astra The 22's" dziesmas skanējušas gan Latvijas, Igaunijas un Lietuvas, gan dažās ASV raidstacijās, no kurām saņemtas labas atsauksmes. Amerikāņu aktrise un TV šovu zvaigzne Sandra Bernharda (Sandra Bernhard) atklāti paudusi savu sajūsmu: "Dziesma "Save me" ir seksīga balāde ar aizraujošu melodiju!" Savukārt "Sattelite Radio" ētera personība Luks Karls (Lüc Carl) atzinis: "Ēriks to atkal ir paveicis! Šis ir vēl viens matus elektrizējošs popmūzikas gabals!"

Iepriekš:
Kerija Kalēja: "Ņujorka mani iemācīja ticēt tam, ka es varu un man izdosies"