Drukāt šo lapu
04.04.2013 10:03

Gobzems: Katra bērna māte ir pelnījusi īpašu atzinību no valsts

Autors  Aldis Gobzems, zvērināts advokāts
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Aldis Gobzems Aldis Gobzems www.foto.delfi.lv

Latvijas demogrāfisko katastrofu sola risināt visi. Taču, kā tieši risinājumi izpaudīsies, aizmirst pateikt, vismaz nekas konkrēts un saprotams līdz šim nav dzirdēts. Jāatzīst, ka Latvijā bērni nedzimst, jo cilvēkiem acīmredzami trūkst drošības izjūtas par savu nākotni.

Tādēļ vēlos uzsvērt, ka ir pienācis laiks pateikt, ka katra Latvijas sieviete, kas laiž pasaulē bērnu, ir pelnījusi īpašu atzinību un novērtējumu no valsts. Valstij ir jāatzīst, ka bērnu laišana pasaulē pati par sevi jau ir nepārvērtējams sievietes ieguldījums valsts attīstībā un konkurentspējas veicināšanā.

Uzskatu, ka ar likumu ir jānosaka šādas lietas.
Pirmkārt, katra trīs un vairāk bērnu māmiņa ir pelnījusi saņemt bezmaksas iespēju studēt jebkurā Latvijas mācību iestādē un iegūt augstāko, aroda, mūža vai jebkuru citu izglītību bez jebkādiem ierobežojumiem pēc savas brīvas izvēles (pat ja šī sieviete jau ir ieguvusi izglītību iepriekš). Tā ir mazākā pateicība, ko valsts var sniegt šādai sievietei.

Otrkārt neatkarīgi no bērnu skaita bērnu audzināšana līdz pat bērna pilngadības sasniegšanai jāieskaita apdrošināšanas periodā jeb tā saucamajā darba stāžā.
Treškārt, par bērna nozīmīgiem sasniegumiem valsts un starptautiskos zināšanu konkursos un dažādu prasmju sacensībās valstij ir jāprēmē bērna vecāki par īpašu savas dzīves ieguldījumu bērna attīstībā. Minēto, protams, var aplūkot paplašināti, diskutējot arī par pašvaldību nozīmi, vērtējot bērna sasniegumus katras konkrētās apdzīvotās vietas ietvaros.

Tātad – jo vairāk vecāki nodarbojas ar bērnu un jo vairāk iegulda viņa attīstībā, jo potenciāli lielāks ir pašvaldības un valsts atbalsts.
Ceturtkārt, vecākus, kuri izvairās no rūpēm par savu bērnu, sabiedrībai ir jāizstumj. Tādi vecāki ir pelnījuši gan publisku nosodījumu, gan dažādu veidu ierobežojumus – sākot ar to, ka tie nedrīkst ieņemt vadošus valsts amatus, viņiem tiek liegtas tiesības vadīt automašīnu un tamlīdzīgi. Katrā gadījumā vēlos uzsvērt, ka vīrietis, kurš nerūpējas vai vismaz visiem spēkiem necenšas rūpēties par savu bērnu, ir nožēlojams, un tādai ir jābūt visas sabiedrības attieksmei.