07.08.2018 16:18

KM pētījums: Tikai 40% iedzīvotāju uzskata, ka paši spēj atšķirt uzticamu informāciju no tendenciozas vai safabricētas

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
KM pētījums: Tikai 40% iedzīvotāju uzskata, ka paši spēj atšķirt uzticamu informāciju no tendenciozas vai safabricētas pixabay.com

Kultūras ministrijas (KM) veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka tikai 40% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka paši spēj atšķirt uzticamu informāciju no tendenciozas vai safabricētas, informēja kultūras ministres Daces Melbārdes (VL-TB/LNNK) padomniece Ginta Bormane.

Otrdien valdības sēdē Melbārde iepazīstināja pārējos ministrus ar KM izstrādāto informatīvo ziņojumu "Aktuālie informatīvās telpas drošības pasākumi", norādot, ka salīdzinājumā ar 2016. gadu panākts būtisks progress informācijas telpas drošības stiprināšanā, taču informācijas laikmetā joprojām jāturpina darbs pie mediju uzraudzības.

Saskaņā ar KM veiktā pētījuma rezultātiem, tikai 40% iedzīvotāju uzskata, ka paši spēj atšķirt uzticamu informāciju no tendenciozas vai safabricētas. KM pētījumā gūti arī dati par bērnu un jauniešu mediju patēriņa ieradumiem - 38% patērē saturu interneta vietnē "Youtube.com", turklāt katrs piektais jaunietis ik dienu šo saturu patērē vismaz piecas stundas.

Tāpat jaunieši gandrīz vispār neizmanto tradicionālās informācijas ieguves platformas, bet priekšroku dod tādiem sociālajiem medijiem kā "Instagram" un "Snapchat". Vairāk nekā 40% jauniešu dalās ar informāciju sociālajos medijos, nepārbaudot avotus un faktu patiesumu. Tādēļ KM par nozīmīgu uzskata nepieciešamību stiprināt medijpratības jautājumus pilnveidotajā mācību saturā "Skola 2030", norādīja Melbārde.

Ministre uzsvēra, ka jāturpina darbs pie mediju uzraudzības, mediju kvalitātes un konkurētspējas veicināšanas, medijpratības un sabiedrības izglītošanas pasākumiem, kā arī starptautiskās sadarbības un Latvijas interešu pārstāvēšanas Eiropas Savienībā. Tāpat jāizveido kopregulācijas mehānisms melu dekonstrukcijai.

Tāpat Melbārde norādīja, ka salīdzinājumā ar 2015.gadu, pērn nelegāli izplatītu televīzijas saturu izmantojušas par 20% mazāk Latvijas mājsaimniecību. Valdība vienojās, ka jāturpina darbs arī nelegālās televīzijas izplatīšanas apkarošanas jomā. Tāpat jāstiprina Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) monitoringa kapacitāte, lai varētu efektīvāk vērsties pret nelegālo saturu audiovizuālajos medijos, īpašu uzmanību pievēršot retranslētajiem kanāliem, kuru programmās ietverts Kremļa propagandas saturs.

KM ieskatā ir svarīgi arī strādāt pie informatīvās telpas drošības pārvaldības un koordinācijas, kā arī nacionālās mediju telpas kvalitātes un konkurētspējas, turpinot atbalstu Baltijas mediju izcilības centram.