Drukāt šo lapu
08.06.2018 10:16

Vesela un pasargāta āda saules sezonā. Farmaceita ieteikumi

Autors  Ieva Zvagule, “Euroaptieka” farmaceite
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vesela un pasargāta āda saules sezonā. Farmaceita ieteikumi pixabay.com

Ir pienācis laiks, kad tā vien gribas izrauties ārpus telpām – ceļošana, pastaigas un dabas baudīšana kopā ar draugiem un ģimeni ir tikai dažas no iespējām, kā baudīt vasaru. Lai aktivitātes brīvā dabā neradītu ādas diskomfortu, ir laicīgi jāsagatavojas.

Vasara ir vēstnesis ne tikai siltam laikam un atvaļinājumu sezonai, bet arī bīstamajiem ultravioletajiem (UV) stariem un ādas apdegšanas riskam. Neskaitot jau pazīstamos ādas kairinājuma simptomus – sausa, niezoša vai jutīga āda, vasaras sezonā ir īpaši jādomā par mitrinošu aizsargkrēmu un vitamīnu lietošanu ādas veselības profilaksei un uzlabošanai.

Lai arī saule un silts laiks ir patīkams aizstājējs tumšajam un vēsajam ziemas periodam, sauļošanās un aktivitātes karstā laikā rada īpašu slodzi ādai. Apdegšana saulē atstāj neatstājamas pēdas uz cilvēku organismu – UV staru nodarītais kaitējums bieži vien ir neatgriezenisks, dažkārt rezultējoties ar vēzi. Tomēr mūsdienās ir iespējams pasargāt ādu no apdegšanas saulē un sausuma.

Gatavojies laikus!
Lai saulē pavadītais laiks būtu prieka pilns, veselīgs un drošs, ir ļoti būtiski pirms tam lietot kosmētiskos līdzekļus ar aizsargfiltriem. Tie pasargās ādu gan no apdegšanas saulē, gan no kaitīgā UV starojuma, gan no priekšlaicīgas novecošanās. Kā lieliem, tā maziem obligāti jālieto saules kosmētika jeb aizsarglīdzekļi ar SPF 30–50.

Saules aizsargkrēmu lietošana ir īpaši svarīga tieši bērniem, jo UV staru ietekmē viņu maigā āda apdeg, izsausē un ātrāk noveco. Tāpat vasaras aktivitātēs ir ieteicams nēsāt galvassegu un kvalitatīvas saulesbrilles ar UV filtru.

Kam jāpievērš uzmanība?
Izvēloties krēmu ar SPF aizsargfiltru, īpaša uzmanība jāpievērš etiķetei – ir jābūt norādītam, ka aizsargkrēms darbojas pret UVB un UVA stariem. UVB stari rada ādas apdegumus, savukārt UVA – nokļūst ādā daudz dziļāk nekā UVB, izraisot ādas priekšlaicīgu novecošanos, krunku veidošanos, rada pigmentācijas laukumus un jaunveidojumus.

Vienmēr pirms lietošanas izlasiet un ievērojiet norādes uz etiķetes – ja jānoklāj viss ķermenis, lai panāktu labu aizsardzību, pieaugušajam ir nepieciešams ap 36 g (sešas pilnas tējkarotes) krēma.

Jaunās paaudzes gudrie krēmi
Saules aizsargkrēmus ar SPF pēc to sastāvdaļām var dalīt divās grupās: fizikālie, kas atstaro un kliedē gaismu, un ķīmiskie, kas iesūcas ādā un absorbē gaismu uz savas virsmas. Lai iegūtu maksimāli efektīvu aizsardzību, daudzos aizsarglīdzekļos tiek izmantotas abu veidu sastāvdaļas.

Jaunās paaudzes krēmi satur vielas, kas ādu māca uzņemt starojumu, lai āda neapdegtu, bet veidotu pakāpeniski iedegumu. Sejai ieteicams izvēlēties atsevišķu līdzekli, kas satur daudz kopjošo vielu un var pilnībā aizstāt dienas krēmu.

Vitamīni, vitamīni, vitamīni!
Kad uzziests aizsargkrēms un uzlikta galvassega, droši var doties uz piemājas dārziņu vai tuvāko tirgu pēc pašmāju dārzeņiem un augļiem. Vasara ir īstais laiks, kad uzņemt vitamīnus – šajā periodā īpaši ieteicams uzņemt produktus, kas satur A, C, E vitamīnus, jo tie ir dabīgi antioksidanti, kas nodrošina ādas jaunību.

A vitamīns būs burkānos, ķirbjos, dzelteni sarkanās ogās un augļos, C vitamīns atrodams dažādās ogās, augļos un zaļumos – sīpollokos, spinātos, dillēs, seleriju un pētersīļu lapās, kartupeļos, tomātos. Savukārt vitamīns E – zaļajos lapu dārzeņos, pākšaugos, dažādu šķirņu kāpostos, riekstos (mandelēs), avokado, paprikā, mežrozītes augļos un smiltsērkšķu ogās.

Ir svarīgi neaizmirst, ka āda tiek mitrināta arī no iekšpuses, tāpēc papildus vitaminizētiem augļiem un dārzeņiem vasarā īpaša uzmanība jāpievērš ūdens daudzumam. Ūdens lietošana palīdz tonizēt ādu, piepilda ādas šūnas, izlīdzinot grumbas un krunciņas, kas īpaši veidojas spilgtajos saules staros.