Drukāt šo lapu
27.05.2018 12:35

Mārcis Bendiks. Prātojums par svētkiem, festivāliem un sauso atlikumu

Autors  Mārcis Bendiks, speciāli "Kodolam"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mārcis Bendiks. Prātojums par svētkiem, festivāliem un sauso atlikumu publicitātes

Simtgades svinības, kas sākotnēji bija acīm redzami iecerētas kā daždesmit miljonu izplenderēšana dažādām raibām vajadzībām, sāk uzplaukt nevaldāmi draiskā pašdarbībā. Uzdarbojas skrējēji, kāpēji, ceļotāji, visraibāko preču ražotāji un ikkatrs viens, kurš citādi nemāk savu ņemšanos pamatot.

Nu jau katrs uzkāpiens, palēciens vai pietupiens tiek veltīts simtgadei, arī tad, ja apaļš simtnieks pašā pasākuma numeroloģijā grūti nolasāms. Atmiņā no tā visa paliks gan tikai anekdotes – kā jubilejai veltītās smaržas "Zapah Ļeņina" (latv. – Ļeņina aromāts) un ziepes "Po Ļeņinskim mestam" (latv. – pa Ļeņina vietām). Reāls sausais atlikums gan bija leģendārajam jaunatnes festivālam Maskavā 1957. gadā, no kura mums visiem par prieku palikusi zemeņu šķirne 'Festivaļnaja'.

Mūsu šāgada veikums man šķiet uzteicams, bet vēl nepietiekams. Tā, NEPL Padome nākusi klajā ar kārtējo pēdējo stingro brīdinājumu naidīgiem spēkiem, bet šādā tempā tā līdz simtam šogad tomēr netiks, lai cik rigoroza būtu tās iekšējā pārliecība. Kā mēdz gadīties svinīgos brīžos – iekšā ir, bet ārā nenāk.

Apaļu jubileju un lielu notikumu neērtība stratēģiskas rīcības plānošanā ir tajā nepatīkamajā īpatnībā, ka jubilejas paiet un pasākumi beidzas. Jāsāk atkal viss no gala. Man šai sakarā ir priekšlikums, kā uz ilgāku laiku pārvarēt šo nepatikšanu.

Tas būtu itin vienkārši – ir jāprecizē simtgades pasākumu nosaukumi, svītrojot fiksēto iemeslu. Pēc Neatkarības simtgades gaidīsim un svinēsim Satversmes Sapulces simtgadi, tad 1. Saeimas sanākšanas simtgadi un tā tālāk. Visa procesa uzraudzīšanai jādibina Perpetuālās Simtgades Centrālā komiteja. Šai komitejai nododami visi līdzekļi, kas rastos no skaitļa "100" vai vārda "simtgade" lietošanas.

Komitejai būtu jāstāv nostāk no valdības, jo pašreizējā kārtība, kad visu naudiņu pārdala kādas partijas ministrs, piedevām priekšvēlēšanu gadā, ir drusku tā kā bezgaumīga.

Līdzīgi iecerei par kādu sabiedriskās izmeklēšanas komisiju, šai pastāvīgajā komitejā būtu jāvirza cienījami cilvēki ar īslaicīgām materiālām grūtībām. Sava kvota būtu jāparedz arī cīnītājiem par svarīgām, bet grūti paskaidrojamām idejām, piemēram, cekulaino dzeltendirsnīšu populācijas vērošanas aktīvistiem.

Un, protams, nepieciešamas arī iekšēji bagātas personības, kas ilgstoši nespēj izpausties un iegūt pietiekamus iztikas līdzekļus. Tad arī sagaidīsim, kad paralēli prievītēm un jostiņām varēs iegādāties arī tādas mantas, kas mums ļoti noderētu vēl ilgu laiku, piemēram, simtgades tabletes pret stulbumu un simtgades zīmē sevišķi strukturētu minerālūdeni.

Šādam projektam veiksmīgi attīstoties, NEPL Padomi varētu pievienot Perpetuālās Simtgades Centrālajai komitejai, jo naudiņas tad uzraudzībai būtu vairāk, bet līdz simtajam pēdējam brīdinājumam kopā būs vieglāks ceļš. Un tās tabletes varētu izlaist gan ar simtgades, gan NEPL logo, jo ej nu zini, kurš produkts labāk aizies.