Drukāt šo lapu
25.03.2018 08:46

"Kodols" iesaka: Sagaidi gājputnus! Pagatavo būrīti!

Autors  Agita Klapare, Kristīne Prohorova
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Kodols" iesaka: Sagaidi gājputnus! Pagatavo būrīti! Iveta Kuķēvica

Lai zīlītēm nebūtu jāligzdo pastkastītēs (ko viņas tiešām mēdz darīt) un lai iepriecinātu gājputnus, piemēram, mājas strazdus un svīres, tiem atgriežoties Latvijā, ir laiks ņemt rokās āmurīti un uztaisīt putniem būrīšus. Turklāt šajā svētīgajā darbā vērts iesaistīt arī bērnus.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības interneta vietnē var atrast ne tikai padomus, kā pareizi gatavot putnu mājokļus, bet arī to rasējumus.

Putnu būrīša meistarošanai jāizmanto tikai sausi dēlīši, kuru biezums ir 2–2,5 centimetri. Dēļiem būrīša iekšpusē jābūt neēvelētiem – tas tādēļ, lai putnu mazuļi varētu izkļūt no būrīša, kad pienāks laiks. Lai putnu mājvieta kalpotu ilgāk, tā jumtiņu ieteicams nosegt ar skārdu vai ruberoīdu.

Strazdu būrus var izlikt tuvu citu citam. Mājas strazdi mīt lauku ainavās ar viensētām, kā arī alejās, pilsētās un citās apdzīvotās vietās un būs priecīgi par tiem sagatavotajiem būrīšiem. Mājas strazdi olas dēj aprīļa beigās, un jūnijā jau izlido mazie strazdulēni. Bet daba nemīl tukšumu – kad mājas strazdu mazuļi ir izlidojuši „lielajā dzīvē", būrīšos mēdz apmesties svīres.

"Stroika", popkorns un "Silva rerum"
Sasodīts, kā man nepatīk kādam kaut ko ieteikt, ja cilvēks pats to nelūdz! Bet, tā kā avīzes formāts un redaktors ir nepielūdzams, lūdzu!

Varu ieteikt noskatīties neticami gaumīgu krievu seriālu "Stroika". Patiks ikvienam, kurš saskāries ar dzīvokļa vai mājas remontu vai pat būvniecību. Tēli un situācijas liks ik pa brīdim iesaukties: jā, jā, mums arī tā bija! Vai arī: atceries, kā mēs/kā mums...? Izsmieties par Morozovu ģimenes likstām mājas celtniecības laikā un komiskajām situācijām varēsit uz nebēdu.

Diemžēl Latvijas TV3 kanāls to jau beidza rādīt, tā ka nāksies to skatīties vai nu "YouTube", vai kādā citā interneta vietnē, kas piedāvā noskatīties filmas un seriālus on-line. Taču tad ir jāzina krievu valoda, jo subtitru tur nebūs.

Bet, ja nu kāds nevēlas skatīties pavieglu seriālu, turklāt vēl krieviski, varu ieteikt izlasīt grāmatu, kuru, ja lasījāt interviju ar Viesturu Vecgrāvi iepriekšējā "Kodola" numurā, augstu vērtē ar viņš, proti, lietuviešu autores Kristinas Sabaļauskaites romānu "Silva rerum". Romāns vēsta par Žemaitijas bajāru Norvaišu ģimenes gaitām 17. gadsimta otrajā pusē. Fantastisks darbs! Apbrīnojami bagāta valoda! Baudīs gan vēstures mīļotāji, gan valodnieki!

Ak, jā! Kamēr rakstīju šos ieteikumus, kuri diez vai kādu interesēs, atcerējos lietu, kuru gan varētu ieteikt ikvienam, pat ja man to nelūdz: pirms ejat uz kino, paēdiet, lūdzu! Vai arī mēģiniet izturēt šo pusotru stundu – nenomirsit! Pirms šī sērga tika ievazāta arī Latvijā, neatceros nevienu gadījumu, kad kinoteātrī būtu atrasts kāds no bada miris cilvēks.

Skaņas, ko izdod subjekts, kurš blakus strebj kolu, grauž popkornu un grabina to pa pustukšu kārbu, cilvēkiem ar vājākiem nerviem var likt kādu stipri, stipri neieredzēt, bet karstasinīgākiem – ne to vien! Dies pas! Bet diez vai arī šis ieteikums kādam, kurš tā paradis, liks mainīties. Vai ne?