Drukāt šo lapu
14.03.2018 21:44

Nūjošana – veselībai un priekam

Autors  Agita Klapare
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Nūjojot mēs pārrunājam jaunākās izstādes, grāmatas, dzenam jokus,” stāsta Carnikavas nūjošanas grupas vadītāja Gundega Ulme (otrā no kreisās). “Nūjojot mēs pārrunājam jaunākās izstādes, grāmatas, dzenam jokus,” stāsta Carnikavas nūjošanas grupas vadītāja Gundega Ulme (otrā no kreisās). Inese Austruma un no Agneses Feldmanes privātā arhīva

Sniega sega Latvijā strauji plok, un slēpošanas entuziastus nomaina nūjotāji. Tiesa gan, ar nūjošanu atšķirībā no slēpošanas var nodarboties visu gadu. Pierīgā ir vairākas nūjošanas entuziastu grupas, kuru dalībnieki regulāri satiekas, lai instruktoru vadībā kopīgi nūjotu.

Šī sportiskā aktivitāte sniedz prieku, jo ļauj izkustēties un pavadīt laiku sportiskā garā, apvienojot to ar patīkamām sarunām.

Svarīgi – apgūt pareizu tehniku
Nūjošana radās Somijā pagājušā gadsimta 30. gados, un šajā valstī atrodas arī Starptautiskā Nūjošanas federācija. Latvijā ir nodibinātas daudzas nūjotāju grupas, kurās strādā īpaši apmācīti instruktori, kas palīdz apgūt nūjošanas tehniku un vada nūjotāju grupu nodarbības. Piebiedroties šīm grupām var arī Pierīgas novados – Piņķos, Babītē, Siguldā, Baložos, Salaspilī, Baldonē, Saulkrastos, Carnikavā un citur.

Nūjotāju grupa Piņķos darbojas jau septiņus gadus, un to vada Agnese Feldmane. Viņas vadītajā nūjošanas grupā ir vidēji desmit dalībnieku. Piņķu grupa nūjo tikai gada siltajā sezonā; treniņi notiek divas reizes nedēļā darbdienu vakaros un brīvdienu rītos. Maršruts ir aptuveni 5–8 kilometrus garš. Tie, kuri pamēģinājuši nūjošanu un sapratuši, ka šī aktivitāte ir sirdij tīkama, ar laiku iegādājoties paši savas nūjas.

"Lielveikalos nopērkamās nūjas, kas ir izvelkamas, paredzētas iešanai kalnos, tāpēc es saviem nūjotājiem iesaku izvēlēties statiskas nūjas, kas ir piemērotas tieši augumam. Tās ir arī vieglākas, labi ieguļ rokā un ļauj apgūt pareizus nūjošanas pamatprincipus."

Nūjošanas nodarbības apmeklējot gan sievietes, gan vīrieši; nereti tie ir precēti pāri. Agnese teic, ka Piņķu nūjošanas grupas dalībnieku vecuma diapazons esot no 10 līdz pat 70 gadiem. "Man ir svarīgi, lai treniņos cilvēks iemācās pareizu tehniku un pēc tam pats to pielieto. Nodarbības mums ir kā treniņi, temps ir diezgan raits," saka Agnese. Treniņi esot ne vien veselīgi, bet arī patīkami – dalībnieki ir priecīgi satikties, sarunājas cits ar citu, pārrunā aktualitātes, uztur dzīvu komunikāciju.

"Visiem, kas grib nūjot, es ieteiktu vismaz pāris nodarbību veikt kopā ar speciālistu, kurš iemācīs to darīt pareizi. Tā tikai šķiet, ka nūjošana ir tīrais nieks, sak, paņemšu nūjas un pastaigāšos. Tā tomēr nav. Vismaz pāris reižu vajadzētu padarboties kopā ar treneri, lai apgūtu pareizu tehniku," iesaka Agnese.
Piņķu nūjošanas grupas vadītāja Agnese Feldmane un viņas nūjotājas.Piņķu nūjošanas grupas vadītāja Agnese Feldmane un viņas nūjotājas.


Carnikavā nūjo visu gadu
Instruktore Gundega Ulme nūjošanas grupu Carnikavā vada jau vairāk nekā sešus gadus. "Pirms gadiem sešiem attiecībā uz nūjošanu sabiedrībā valdīja vēl gana daudz aizspriedumu," saka Gundega. "Pirmie, kas uzsāka kopā ar mani, bija seniori, kuri nūjo vēl šodien. Pakāpeniski, gadiem ejot, rādot piemēru un izglītojot sabiedrību, nūjotāji kļūst arvien jaunāki."

Seniori bijuši pirmie, kas Carnikavā aizsāka nūjošanas kustību. Tad, sekojot Gundegas piemēram, nūjot sākušas arī jaunākas sievietes, arī jaunās un topošās māmiņas. Gundega uzsver, ka ļoti būtiski pirmās nodarbības veikt sertificēta instruktora vadībā.

Carnikavas entuziastu grupa nūjo divas reizes nedēļā cauru gadu. Nodarbības parasti notiekot dabas parkā "Piejūra". "Nūjojam gar jūru, kur satiekas dažāda reljefa priežu mežs, piekraste un jūra. Distances mainās atkarībā no grupas, laikapstākļiem un noskaņojuma. Regulārajās nodarbībās ziemā, brienot pa sniegu, distances ir 5–8 kilometrus, vasarā 7–12 kilometrus garas." Uz nodarbībām Gundega vienmēr ņemot līdzi somu ar nūjām, lai gan nu jau gandrīz katram nūjotājam esot pašam savs inventārs.

Jautāta, kādu labumu dod nūjošana, Gundega teic, ka ieguvumi ir gan fiziski, gan mentāli, gan arī sociāli, jo nūjošana ir fiziskā nodarbe, kuras laikā var sarunāties.

"Nūjošana notiek ārā, brīvā dabā, gleznainā apvidū, un arī pati daba sniedz pozitīvu ietekmi uz mūsu veselību, pašsajūtu. Nūjošana atbrīvo no stresa, veicina veselīgu miegu un vispārēju labsajūtu, tās laikā tiek nodarbināti 90 procenti no visas ķermeņa muskulatūras. Tā ir draudzīga mugurkaulam – darbojoties ar nūjām, mugurai (arī ceļgaliem un gurniem) ir daudz mazāka slodze nekā, piemēram, skriešanas vai aerobikas atspērienu laikā. Vienlaikus tas ir viens no efektīvākajiem kaloriju dedzināšanas veidiem. Tāpat nūjošana ir lielisks kardiotreniņš," ieguvumus uzskaita nūjošanas speciāliste.

"Bet pēc kā tas izskatās!"
Iespējams, kāds no mūsu lasītājiem vīriešiem labprāt pamēģinātu nūjot, bet kautrējas, jo domā, ka tā jau tāda dāmu padarīšana. Aplama doma! Ar nūjošanu aizraujas, piemēram, pasaulslavenais rakstnieks Paulu Koelju; arī Carnikavas nūjotāju pulciņā jau labu laiku ir viens stiprā dzimuma pārstāvis – Gundaris Kravalis.

Lai Gundara pozitīvais piemērs iedrošina arī citus kungus, kurus mulsina doma – vīrietis un nūjošana? Pēc kā tas izskatās?! Gundaris nūjo savas veselības labad. Bet ne tikai tādēļ vien. Nūjošana palīdzot uzturēt dzīvu komunikāciju, saskarsmi ar cilvēkiem. Pēc savulaik pārciesta infarkta un sirds operācijas Gundarim ir jāievēro veselīgs dzīvesveids un pietiekami aktīvs dzīves ritms. Tālab viņš brauc ar velosipēdu, peldas jūrā, dodas pastaigās utt.

Gundaris prātojis, kādas fiziskās aktivitātes savam ķermenim nodrošināt ziemas sezonā, kad ar velosipēdu nepabrauksi. Iepazinies ar Carnikavas nūjotāju vadītāju Gundegu Ulmi un pieteicies nūjot kopā ar grupu, kurā līdz šim bijušas tikai dāmas. "Nūjotājas ir aktīvas, staltas un fiziski savāktas. Tādi cilvēki vienmēr izskatās lieliski," teic Gundaris un regulāri nūjo kopā ar aktīvajām Carnikavas nūjotājām. Par pārsteigumu nūjošanas instruktorei, Gundaris joprojām turpina apmeklēt grupas nodarbības, nevis pazuda pēc pirmās reizes, kā tas ar stiprā dzimuma nūjotājiem nereti notiekot.

“Nūjojot meiteņu grupā, es arī it kā esmu viens, tomēr vienlaikus jūtos piederošs kolektīvam,” saka Gundaris Kravalis un lauž stereotipu, ka nūjošana ir tikai dāmām piemērota sportiskā aktivitāte.“Nūjojot meiteņu grupā, es arī it kā esmu viens, tomēr vienlaikus jūtos piederošs kolektīvam,” saka Gundaris Kravalis un lauž stereotipu, ka nūjošana ir tikai dāmām piemērota sportiskā aktivitāte.


Kopā nūjo, kopā peld. Arī ziemā
Gundega stāsta, ka Carnikavas nūjošanas grupas kopsaucējs esot inteliģence. "Ikdienā tie ir aizņemti cilvēki – izglītoti, radoši, inteliģenti un pozitīvi lādēti. Nūjojot mēs pārrunājam jaunākās izstādes, grāmatas, dzenam jokus. Man šķiet, šī inteliģences klātbūtne ir grupas pievienotā vērtība, ko rada visi grupas dalībnieki kopumā."

Vai ir atšķirība – nūjot vienam vai grupā? Nūjotājs Gundaris šad tad nūjojot arī vienatnē: "Šādās reizēs mana iesildīšanās ilgst pusotru minūti un ir pavirša, gājiena temps parasti ir lēnāks, nekā ejot grupā. Tātad gājieni atšķiras ar kvalitāti. Ejot meiteņu grupā, es arī esmu it kā viens, tomēr vienlaikus jūtos piederošs kolektīvam. Jā, tā ir piederības, savējo būšanas sajūta. Pa retam ir vērts pabūt vienatnē, būt divatā ar dabu. Bet labāk cilvēkam tomēr ir būt sabiedrībā!"

Carnikavas nūjotāju vidū ir arī drosmīgie, kas nūjošanas nodarbību paspēj apvienot ar peldi jūrā. Jā, arī ziemā! Gundaris stāsta, ka tas nav nekas neiespējams: "Intensīvs, vismaz 30 minūšu ilgs gājiens ar nūjām, tad ātri drēbes nost – un jūrā iekšā! Pēc tam vēl ātrāk no ūdens laukā, drēbes mugurā, nūjas rokās, un ar intensīvu gājienu atsākam ražot siltumu. Mēs ejam ledainā ūdenī sakarsuši, bet ne sasvīduši."

"Nūjot var ikviens," teic trenere Gundega Ulme, un aktīva dzīvesveida veicināšanas nepieciešamību izprotot arī Carnikavas novada dome. "Visiem iedzīvotājiem tiek piedāvātas bezmaksas nodarbības, arī nūjošana ģimenēm ar bērniem un senioriem. Divas reizes gadā Carnikavā tiek organizēti tautas nūjošanas saieti, ko apmeklē nūjošanas entuziasti no visas Latvijas."

Nobeigumā Gundega piebilst, ka šovasar Carnikavā tiks organizēts Pasaules kauss nūjošanā: "Visi nūjošanas entuziasti gaidīti Carnikavā, jo uz nākamo posmu Ķīnā noteikti būs sarežģītāk tikt."